Fra papirutgaven

Lisa Stokke har den norske stemmen til Elsa, og har spilt inn hele sang-reportoaret til den nye Frost-filmen i norsk versjon.

Klar for nytt ­Disney-eventyr i hjemmekjære omgivelser

Førjul og jul er høysesong for eventyr­filmer, og Disneys filmunivers er nesten ikke til å komme utenom.

Publisert Sist oppdatert

Lisa Stokke fra Tromsø ble superstjerne over natta da hun fikk rollen som Sophie i den splitter nye musikalen «Mamma Mia» på West End i London. Det var i 1998. Femten år senere, i 2013, dubbet hun Disney-prinsessen Elsa fra Arendelle i animasjonsfilmen og publikumssuksessen «Frost». Oppfølgeren «Frost 2» er nå like rundt hjørnet, den slippes i jula, og igjen låner Lisa Stokke sin stemme til Elsa.

1. Skaperene bak «Frost» lagde den første filmen med utgangspunkt i Hans Christian Andersens eventyr «Snødronningen», men landskapet i filmen er inspirert av norske omgivelser; fjorder og fjell. Og den norske artisten Aurora synger i den nye traileren. Føles det ekstra hjemmekjært å dubbe i denne filmen?

– Det føles absolutt veldig hjemmekjært å kunne medvirke i Frost-filmen som er basert på norske omgivelser. Spesielt for meg som kommer fra Nord-Norge føles det som om Disney-skaperne har fanget følelsen av det magiske som eksisterer i nord. Nå som vi vet at dette faktisk foregår i Norge, regner jeg med at «Frost 2» vekker de samme følelsene i oss.

2. Sangen «La den gå» fra den første filmen ble en hit. Kommer det en ny hit?

– Personlig føler jeg at sangene i denne filmen om mulig er enda vakrere enn i «Frost», men det er helt umulig å si om sangene slår an på samme måte som «La den gå». Den sangen tok av på en måte jeg ikke tror noen kunne forutse. Jeg gleder meg til å se reaksjonene til de nye sangene.

3. Hvor mange ganger har barna dine sett Frost?

– Barna mine har sett den norske Frost-filmen et par ganger. De var på premieren og syntes den var kjempefin. Men som unger flest er de ikke så interesserte i hva mamma jobber med, ha, ha!

4. Hvordan fikk du egentlig rollen som stemmen til Elsa?

– Jeg fikk invitasjon til audition til «Frost» fordi jeg spilte Grace Farrell i «Annie» på Folketeatret. Jeg ble først innkalt til stemmeprøve til rollen som Anna, og gikk og ventet på svar. Jeg hadde bedt om å få stemmeprøve for Elsa, men da hadde de allerede hadde castet så mange så de kunne ikke sende inn flere stemmeforslag. Men så fikk jeg sjansen likevel, gjorde stemmeprøve og fikk rollen. Hurra!

5. Tror du mystikken rundt karakteren Elsa i den første filmen er noe av grunnen til at hun ble så ekstremt populær? Hvorfor tror du hun har en så fortryllende effekt på både store og små?

– Jeg tror det er så mange forskjellige grunner til at Elsa som karakter slo så godt an i den første filmen. Jeg tror at det at hun sliter med sin egen kraft, personlighet og av og til synes livet er ganske vanskelig gjorde at så mange barn og voksne kunne relatere til henne. Hun er også en ekstremt utypisk Disney-prinsesse. Kjærligheten kan være sterk mellom to søstre, ikke bare mellom to partnere. For de veldig små så tror jeg Elsa er veldig spennende fordi hun har magiske krefter. Det har vi ikke sett før hos en Disney-prinsesse på samme måte. Hun er som en kvinnelig superhelt!

Foto Den første «Frost»-filmen ble Disneys største animasjonssuksess gjennom tidene i 2013. Over 500.000 ­nord­menn så filmen på kino. Den 25. desember får vi gjensyn med Elsa og søsteren Anna i «Frost 2». Foto: Disney

6. Mystikken har også ført til mange rykter om Elsa, blant annet spekulerte noen Frost-fans i om Elsa ville bli den første lesbiske Disney-prinsessen. Hun fikk til og med sin egen hashtag: #GiveElsaAGirlfriend. Hva synes du om ideen?

Jeg synes det er hyggelig at så mange folk tok eierskap til karakteren og drømte om fremtiden hennes. Det blir interessant å se hva som skjer i Frost 2-filmen. Hun ble et ikon for det å kunne leve som seg selv fullt og helt.

7. Du slo gjennom med ABBA-musikalen «Mamma Mia» på West End i 1999, og har jobbet med selveste Bjørn og Benny. Hvordan opplevdes en slik brå suksess, og hva lærte du av det?

– «Mamma Mia»-musikalen var en helt utrolig opplevelse, og jeg måtte lære veldig mange forskjellige nye ting på en gang. Å kunne jobbe med utrolige kunstnere som Benny og Bjørn var en gave, og jeg har hatt en fantastisk karriere siden, mye takket være «Mamma Mia». Jeg lærte å ta godt vare på meg selv, slik at jeg kunne gjøre den jobben jeg må gjøre.

8. Hvordan utfordrer du deg selv til å ta steget utenfor egen komfortsone, i karrieren og livet ellers?

– Jeg prøver å utfordre meg selv så mye jeg kan. Min karriere har mange forskjellige tvister og vendinger og nye typer arenaer å jobbe på. Å få lov til å medvirke i Frost-filmen gjorde at jeg nå kan jobbe med voiceover, noe jeg synes er utrolig spennende. Det er en retning jeg har lyst å bruke mer tid på. Både i livet og i karrieren kan det være skummelt å ta nye valg eller gjøre forskjellige ting, men jeg merker at jeg lærer aller best når jeg utfordrer meg selv.

9. Du bor til daglig i Kingston utenfor London. Hva er den største forskjellen på å bo i England og i Norge?

– Norge og England er faktisk mer forskjellig enn det jeg trodde da jeg flyttet hit. Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er som er forskjellig. En person som Bill Bryson kan kanskje forklare det bedre enn meg. Men jeg setter stor pris på naturen i Norge, påliteligheten og at de fleste har det veldig godt. Samtidig kan Norge gjøre mer på scenefronten. I England er det mye større klasseforskjeller, det er strengere barneoppdragelse, på godt og vondt, og naturen er ikke like fin. Men London har et mangfold som jeg synes er fantastisk. Alle bor sammen i en mølje, noe jeg synes er fint. Og jeg elsker den britiske humoren!

10. Siden du bor i England, må jeg nesten spørre – hvordan er det å leve i Brexit-tilstander?

– Jeg har tatt et bevisst valg om å ikke bekymre meg over nyhetene. Som norsk statsborger kan jeg ikke stemme, så jeg har liten påvirkning på resultatet. Personlig skulle jeg ønske at England forble i EU, men jeg må bare innrette meg etter det som kommer. Som vi sier i Nord-Norge: «Uansett hva som skjer, vi står han av!»

Powered by Labrador CMS