Ledelse

– Skjønnlitteratur er en annen virkelighet enn din egen, og det har ikke bare ledere nytte av å stifte bekjentskap med. Det gjelder store deler av samfunnet, sier Deichman-sjef Knut Skansen.

– Jeg tror lesere ofte er bedre lyttere

Deichman-sjef Knut Skansen mener det er viktig for ledere å lytte. – Du må prøve å skjønne hva som skjer i organisasjonen rundt deg.

Publisert Sist oppdatert

Knut Skansen er øverste leder for rundt 400 medarbeidere og 22 biblioteker i Deichman bibliotek i Oslo og etatsdirektør i Oslo kommune.

Han har bakgrunn som litteraturviter, har lest mye skjønnlitteratur og er glad i poesi, lyrikk og fransk litteratur. Men han leser lite ledelsesbøker.

– Jeg plukker opp en del teknikk og praksis innenfor ledelse, men for meg handler ledelse til syvende og sist om å jobbe med mennesker. Skal du være leder, må du være deg selv og du må tørre være det i møte menneskene rundt deg.

– Videre vil personlige lederegenskaper og erfaring former deg som leder, sier biblioteksjefen.

Mindre skråsikker

Har skjønnlitteraturen påvirket måten du leder på?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror at hvis du er en god leser og leser mye, så blir du også en god lytter; og det er veldig viktig for ledere. Det skal man være ydmyk for. Jeg tenker at skjønnlitteratur handler om å bli kjent med og forstå ulike perspektiver og virkelighetsoppfatninger.

– Hvis du leser mye, blir du mer ydmyk for at det ikke finnes én sannhet. Du blir mindre skråsikker.

Hvis du leser mye, blir du mer ydmyk for at det ikke finnes én sannhet. Du blir mindre skråsikker.

– Som leder er jobben din å ta beslutninger; eller velge en «sannhet» om du vil?

– Ja, men først må jeg lytte og se ulike perspektiver. Jeg må ofte ta valg, men jeg tar dem ikke med skråsikkerhet. Det er noe av det som gjør denne jobben både spennende og utfordrende.

– Oppdag lesegleden

Du blir til en viss grad også mer empatisk av å lese skjønnlitteratur, fordi du blir interessert å se en sak fra flere sider, tror Skansen.

– Skjønnlitteratur er ikke nødvendigvis sant, men det er en annen virkelighet enn din egen, og det har ikke bare ledere nytte av å stifte bekjentskap med. Det gjelder store deler av samfunnet.

– Det er ikke gitt at alle får noe ut av å lese skjønnlitteratur?

– Nei, kvinner leser mer enn menn, og det er bekymringsfylt at unge menn leser mindre. Ikke for å være flinke, men for at det er gøy og gir noe. Jeg tenker at det viktige er å oppdage leseglede så tidlig som mulig, ikke å lese Dostojevskij for å bli en bedre leder.

Powered by Labrador CMS