Privat

Siri Carson håper Erna Solberg leser boka hennes om etiske beslutninger

Publisert: 11. august 2020 kl 11.28
Oppdatert: 11. august 2020 kl 11.48

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– De siste årene har det vokst frem en bred enighet i fagmiljøene for økonomisk-administrativ utdanning i Norge om at alle studenter skal ha obligatorisk og omfattende opplæring innen etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Vi ønsker med denne boka å gi et solid tilbud til disse studentene, og til alleandre som ønsker en oppdatert og helhetlig innføring i disse temaene.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Et gjennomgående poeng er at vi alle er beslutningstakere, og at vi har et ansvar for å bruke det handlingsrommet vi har til å foreta gode beslutninger. Det vil blant annet si å reflektere over hvilke konsekvenser våre beslutninger har for andre mennesker, dyr og omgivelser, og hvilke verdier som fremmes eller svekkes gjennom våre beslutninger. Etiske beslutningstakere og bærekraftige virksomheter er avhengige av at vi tar gode valg som enkeltmennesker, men også av gode institusjoner som støtter opp under vår evne og vilje til å ta ansvar.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Det nye ligger i den tverrfaglige tilnærmingen til etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Boka bruker både filosofi, økonomisk teori og samfunnsvitenskap, og trekker på et mangfold av eksempler. I det siste kapittelet presenterer vi en egen modell for implementering av samfunnsansvar og bærekraft i virksomheter.

Saken fortsetter under annonsen

Hva vil du oppnå med boken?

– Etisk bevisste beslutningstakere, virksomheter som styres etter prinsipper om samfunnsansvar og bærekraft.

Hvem er målgruppen?

– Studenter innen økonomisk-administrative utdanninger, samt alle andre som trenger å oppdatere seg på etikk, samfunnsansvar og bærekraft.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Erna Solberg, Ole Erik Almlid, Eldar Sætre.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Saken fortsetter under annonsen

– Mellom ti og tjue skjønnlitterære tenker jeg, leste mye mer før. Når det gjelder faglitteratur leser jeg veldig mange sider på veldig mange fagområder, men ikke så mange hele bøker. Er fæl til å bla hit og dit...

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Å velge bare en bok er jo bortimot umulig, men de to bøkene som i størst grad har forandret måten jeg ser verden på er «Filosofiske undersøkelser» av Wittgenstein og «Brødrene Karamasov» av Dostojevskij.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Tidligere i sommer hadde jeg en lang og god lunsjprat med min gode venn Majken van Bruggen. Det frister alltid til gjentakelse! Mindre hyggelig, men helt sikkert  interessant, ville det være å lunsje med Wittgenstein eller Dostojevskij.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Ocean Vuong, fordi boka hans «On Earth We're Briefly Gorgeous» fortsatt skjærer i hjertet mitt hver gang jeg tenker på den, og jeg tenker ganske ofte på den fortsatt, mange måneder etter at jeg leste den.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb