Kunst

Utstilling: Ruth Asawa – Citizen of the Universe

Dette er den første europeiske museumsutstillingen med amerikanske Ruth Asawas (1926-2013) arbeider noensinne. Utstillingen gir publikum en sjelden mulighet til å bli kjent med Asawas metalltrådskulpturer.

Publisert Sist oppdatert

­I utstillingen på Stavanger kunstmuseum vises Asawas unike metalltrådskulpturer samtidig som fokus rettes mot hennes alternative innstilling til kunst, liv og kreativ tenkning. Asawa så verdien av å eksponer barn for kreative fag i skolen lenge før det var vanlig. Hun vektla nærheten mellom kunsten og livet og viet store deler av sin karriere til å arbeide med undervisning. I utstillingen vil dette tydeliggjøres gjennom prosjekter som the Milk Cartoon Sculptures hvor barn oppmuntres til å leke med materialer for å utdype deres forståelse av abstrakt matematisk tenking.

– Vi er svært stolte over denne utstillingen. Det er mange museer i Europa som ønsker å vise hennes kunst akkurat nå, vi er heldige som får mulighet til å vise Asawas enestående arbeider i Stavanger, sier avdelingsdirektør for kunst Hanne Beate Ueland.

Utstillingen er kommet i stand i et unikt samarbeid mellom den anerkjente samtidskunstinstitusjonen Modern Art Oxford og Stavanger kunstmuseum. Gjennom sommeren har tusenvis strømmet til for å oppleve utstillingen i Oxford. Nå er den klar for Stavanger.

Foto Ruth Asawa Working on Her Wire Sculpture, 1956. Foto: Imogen Cunningham. © 2022 Imogen Cunningham Trust. Artwork © 2021 Ruth Asawa Lanier, Inc. / ARS, NY and DACS, London. Courtesy David Zwirner.

Administrerende direktør i MUST, Siri Aavitsland, er også stolt over at kunstmuseet nå skal vise Ruth Asawa.

– Jeg besøkte utstillingen i Oxford og ble slått av vitaliteten og skjønnheten i hennes arbeider, samt hennes inspirerende sosiale engasjement. Dette er en utstilling jeg håper mange får med seg. Jeg er imponert over kurator Vibece Salthe og hele kunstmuseets arbeid med å få utstillingen hit. Det er stort, avslutter Aavitsland.

Torsdag 27. oktober arrangeres en internasjonal konferanse om temaet kunst og læring i samarbeid med Modern Art Oxford og Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur. Les mer om programmet for konferansen her: https://stavangerkunstmuseum.no/events/art-is-doing

Utstillingen er en samproduksjon med Modern Art Oxford og er kuratert av Vibece Salthe, Stavanger kunstmuseum og Emma Ridgway, Modern Art Oxford. Utstillingen ble vist i Modern Art Oxford fra 28. mai-21. august 2022.

Powered by Labrador CMS