Den russiske paviljongen på Venezia-biennalen vil holde stengt.
Skjermdump: www.labiennale.org / NTB kultur

Russiske kunstnere hopper av: – Finnes ikke plass for kunst når sivile dør

Publisert: 2. mars 2022 kl 09.14
Oppdatert: 2. mars 2022 kl 10.58

Allerede søndag opplyste de russiske kunstnerne Alexandra Sukhareva og Kirill Savchenkov, samt kuratoren Raimundas Malašauskas, at de ikke ønsker å være del av den russiske paviljongen, melder nettstedet ArtNews. I et innlegg på Facebook, som nå er borte, skriver de to kunstnerne:

– Det finnes ikke noen plass for kunst når sivile dør under rakettangrep, når Ukrainas borgere gjemmer seg i tilfluktsrom, når russiske demonstranter tvinges til stillhet.

Også paviljongens kurator har uttalt seg i sosiale medier. Han vokste opp i det gamle Sovjetunionen, i det som i dag er Litauen, og sa at det ikke var mulig for ham å fortsette å organisere paviljongen etter den siste tidens utvikling i Ukraina.

– Jeg kan ikke fortsette å arbeide med dette prosjektet etter Russlands militære invasjon og bombing av Ukraina. Denne krigen er politisk og følelsesmessig uutholdelig, lød det fra Malašauskas, som a vslutter innlegget med ordene:

– Tanken på å gå tilbake eller fremover med å leve under et russisk eller annet imperium er rett og slett uutholdelig.

Allerede er det klart at Ukrainas paviljong på biennalen , som åpner 23. april, henger i en tynn tråd. Kunstneren Pavlo Makov og kuratorene sier at på grunn av invasjonen så «er de ikke i stand til å jobbe på paviljongprosjektet fordi livene våre er i fare».

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb