Celina Jerman Bright-Taylor blir ny daglig leder i Safemuse.

Foto

Safemuse

Ny daglig leder i Safemuse

Publisert: 31. oktober 2022 kl 10.30
Oppdatert: 31. oktober 2022 kl 10.30

­Bright-Taylor har de siste to årene jobbet som rådgiver i organisasjonen og tiltrer i sin nye rolle tirsdag 1. november 2022. Hun etterfølger Jan Lothe Eriksen, som grunnla organisasjonen i 2011. Etter et par år som prosjekt i daværende MFO, nå Creo, ble Safemuse formelt etablert i desember 2013. Eriksen trapper nå ned i sin rolle og trer av som daglig leder i Safemuse, men vil imidlertid fortsette som seniorrådgiver. 

– Styret i Safemuse har heldigvis hatt god tid til å forberede dette skiftet av daglig leder. Spesielt avgjørende har det vært å finne en ny sjef som kunne bygge videre på det utmerkede arbeidet Jan Lothe Eriksen har lagt ned. Jan var den som etablerte Safemuse, og har vært avgjørende for at organisasjonen har utviklet seg til et den er i dag, sier styreleder i Safemuse, Hans Ole Rian. 

– Viktig å sikre finansiering

Han legger til at styret er trygg på at Celina Jerman Bright-Taylor er den riktige for stillingen.

– Hun har meget relevant utdanning, og har gjennom sitt arbeid i Safemuse vist at hun har alle de kvaliteter vi ser etter i Jans etterfølger.

Jan Lothe Eriksen sender stafettpinnen videre til Safemuse sin nye daglige leder, Celina Jerman Bright-Taylor.

Foto

Safemuse

Det viktige nå fremover blir å sikre finansiering, etablere Safemuse som en enda viktigere og mer relevant organisasjon på ytringsfrihetsområdet, og arbeide for flere residenser for noen av de altfor mange forfulgte kunstnerne vi får rapporter om, mener Rian.

– Vi skal også sørge for at de kunstnerne som kommer hit til Norge får utviklet sine kunstnerskap – gjerne i samarbeid med kollegaer her i landet – og også følge opp de kunstnerne som har vært i residensopphold her i sitt virke i sine respektive hjemland.

– Blir ikke overflødig

Det ser ikke ut til at Safemuse vil bli overflødig med det første. Snarere tvert i mot, mener avtroppende daglig leder, Lothe Eriksen. Dessverre, legger han til.

– Både Freemuse sin dokumentasjon av det stigende antallet grove brudd på kunstnerisk frihet i sine årlige rapporter, State of Artistic Freedom, og også når vi ser alle de sensurerte, truede og forfulgte kunstnere fra hele kloden som sender sterke søknadene om residensopphold til Safemuse, så skulle Safemuse hatt langt, langt flere residensplasser å tilby. At Oslo kommune fra i år bidrar til vårt nye residensprogram som vi samarbeider med Nordic Black Theatre om, og at vi nå kan utvide dette gjennom et nytt samarbeid med Hvitsten Salong og partner Strefa Kultury Wrocław i Polen, er motiverende og viktig. Så håper vi virkelig at Kulturdepartementet og Stortinget i årets budsjettbehandling nå kan bidra til videre utvikling av dette, sier Eriksen. 

Etter 12-13 års oppbyggingsarbeid, er nå er tiden inne for at yngre krefter kan ta denne stafettpinnen videre, mener han.

– Så skal jeg bistå i en overgangsfase i en mer tilbaketrukket posisjon. Og med Celina som ny daglig leder, med resten av Safemuse sitt strålende team og med støttet fra motiverte folk i styret, er Safemuse i de aller beste hender.

– Takknemlig for tilliten

Den påtroppende sjefen sier selv at hun er takknemlig for tilliten fra sin nåværende sjef og fra styret.

– Jeg gleder meg til å fortsette å jobbe med dem og med kunstnerne, medlemmer og samarbeidspartnere for å styrke kunstnerisk ytringsfrihet, menneskerettighetene og ikke minst bidra til at det skapes kunst i alle former, sier Celina Jerman Bright-Taylor.