Kunst

Kistefos har fått på plass kunstverk nummer 50 i skulpturparken

Verk nummer 50 åpnet søndag i skulpturparken på Kistefos, som kaller det for sitt «mest ambisiøse verk til nå».

Publisert Sist oppdatert

Den franske kunstneren Pierre Huyghes «Variants, 2021» inkluderer ifølge kunstmuseet «kunstig intelligens, 3D-skannede objekter, levende dyr og organismer». Det befinner seg på en hittil utilgjengelig øy på museumsområdet på Jevnaker som fra tid til annen oversvømmes.

Der har Huyghe tatt utgangspunkt i det som finnes på øya fra naturens side. Først kartla en biolog artene mens en landmåler tok presise mål. Man studerte vannstand og vannføring, og steiner, planter, trær, insekter, dyr, søppel, lyder og lukter er grundig dokumentert og benyttet i kunstnerens videre arbeid – som innebar å skanne øya ved hjelp av såkalt point cloud-teknologi.

3D-modellen av øya danner nå utgangspunkt for en simulering som utspiller seg i sanntid på en LED-skjerm helt ytterst på øya, styrt av kunstig intelligens «ut fra et sett med regler og føringer som skiller seg fra naturlovene».

I omtalen lover Kistefos Museum at det «vil eksistere to versjoner av øya som påvirker hverandre, et fysisk og et digitalt» – der det sistnevnte «viser det øya kunne vært i en alternativ virkelighet».

Pierre Huyghe (f. 1962) har i løpet av sin 30 år lange kunstnerkarriere utforsket de komplekse og ofte motstridende måtene mennesker forholder seg til naturen og dens intelligente økosystemer på.

Powered by Labrador CMS