Foto

Julie Hrnčířová / Oslo Kunstforening

Kim Hankyul mottar Sparebankstiftelsen DNBs stipend 2022

Publisert: 23. november 2022 kl 14.42
Oppdatert: 23. november 2022 kl 14.42

«Et komplekst arbeid som på imponerende vis kombinerer estetikk, lyd og konsept med fremragende teknisk utførelse. Verket er både rørende og urovekkende, og transformerer glemte historier fra Korea-krigen til en uhyggelig mekanisk og musikalsk symfoni. Dette sidestilles med vår tids hurtige mediekultur og reflekterer samtidig den uløste konflikten i Korea  – men verket kan også ses som representasjon for mediering av konflikter i videre forstand. Det er et svært treffende anti-monument over marginaliserte grupper hvis liv fortsetter å bli oversett i vår kollektive hukommelse», uttaler juryen.

Kim Hankyul (f. 1990 i Sør-Korea) bor og arbeider for tiden i Oslo. Hankyul jobber primært med kinetiske installasjoner. Med stemningsfulle lydlandskaper og maskinelle bevegelser kretser verkene hans rundt problematikker som vold og fremmedgjøring. Hankyul har en bachelorgrad i estetikk fra Seoul National University og en mastergrad i kunst fra Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Hankyuls arbeider har blant annet blitt vist på Gyldenpris Kunsthall, KRAFT Bergen og på Høstutstillingen 2021, der han ble tildelt Kistefos-prisen for arbeidet The Tempest (2020). Hankyul er aktuell med separatutstillingen Bildungsroman på Nitja senter for samtidskunst 14. januar-19. februar 2023. 

Årets utstilling 

De nominerte i årets utstilling er Kim Hankyul (f. 1990, Sør-Korea), Jacky Jaan-Yuan Kuo (f. 1994, Taiwan) og Lesia Vasylchenko (f. 1990, Ukraina). Til tross for forskjellige tilnærminger, har de til felles at de presenterer sterke samtidsanalyser. Det er et stort spenn i tematikken, fra familiære relasjoner og religiøse ritualer i Jacky Jaan-Yuan Kuos installasjon All the Time, via mediehåndtering og sorgprosesser i lys av Koreakrigen i Kim Hankyuls kinetiske skulptur AV Buddha, til koblinger mellom kjernefysisk teknologi, klima og vår forståelse av tid i Lesia Vasylchenkos No One Will Stop the Wind, presentert gjennom skulptur, foto og video.

Lørdag 26. november kl. 14-15 blir det samtale med kunstnerne og jurymedlem Mike Sperlinger, skribent, kurator og professor i skrivepraksis ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Juryen 

Juryen for perioden 2018-2022 består av juryleder Behzad Farazollahi, billedkunstner og grunnlegger av MELK, Randi Grov Berger, kurator og leder av Entrée, Marianne Hultman, direktør for Nordnorsk kunstnersenter og tidligere leder av Oslo Kunstforening, Mike Sperlinger, skribent, kurator og professor i skrivepraksis ved Kunsthøgskolen i Oslo og Elise Storsveen, billedkunstner. Elisabeth Byre er ny leder i Oslo Kunstforening og erstattet Hultman som jurymedlem fra august 2022. 

Stipendet 

Den årlige stipendutstillingen har blitt arrangert av Oslo Kunstforening siden 2008 med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Tidligere stipendmottakere er Anne Haugsgjerd (2021), Berivan Erdogan, Hanni Kamaly og Kjetil Skøien (2020), Germain Ngoma (2019), Eirik Sæther (2018), Emilija Škarnulytė (2017), Tor Børresen (2016), Andrea Bakketun og Christian Tony Norum (2015), Ingrid Lønningdal (2014), Sandra Mujinga (2013), Marie Buskov (2012), Kaia Hugin (2011), Ann Cathrin November Høibo (2010), Ignas Krunglevičius (2009) og Ellisif Hals og Susanne Skeide (2008).

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb