Annonse
Fra åpningen av Sånafest i 2019. Foto: Fotografen Samestad

Fire nye forskningsprosjekter om kunst og sosiale fellesskap

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hva skjer når kunstmuseenes fellesskapsforståelser formidles gjennom globale digitale plattformer? Hvordan kan litteratur gi innsikt i forestillinger om identitet og fellesskap, og hvordan kan en sangbok bidra til å skape fellesskap? Dette er noen av spørsmålene de fire forskningsprosjektene som nå har fått støtte, skal utforske.

Det melder Kulturrådet om forskningsprogrammet «Kunst og sosiale fellesskap», som er et samarbeid mellom Kulturrådet og Statens Kunstfond i Danmark.

Første periode av forskningsprogrammet (2018–2021) ble satt i gang for å bidra til ny kunnskap om og nye perspektiver på hvordan kunst virker i samfunnet, hvordan kunst utfolder seg innenfor, og selv bidrar til å etablere, ulike sosiale fellesskap, og hvordan den samfunnsmessige betydningen av kunst kan forstås i en nordisk kontekst.

De 11 prosjektene som fikk støtte i første runde ga særlig innblikk i hvordan felleskap kan utvikles og utfoldes innenfor konkrete kunstsammenhenger. De som nå har fått støtte (2021–2023) har mer spesifikt oppmerksomhet mot fellesskap som kulturell verdi i kulturpolitikken og i kunsten som samfunnsområde.

– Vi håper å kunne bidra til en fornyelse av diskusjonen om betydningen av kunst og kultur i dagens samfunn, sier Jorunn Veiteberg, rådsmedlem og leder av Kulturrådets forsknings- og utviklingsutvalg.

De fire forskningsprosjektene som nå har fått støtte, skal resultere i flere vitenskapelige publikasjoner. Det planlegges blant annet en artikkelsamling som skal utgis i Kulturrådets egen bokserie. Denne vil være klar i 2023.

Les mer om de ulike prosjektene her.

Annonse
Annonse
Annonse