Dronning Sonja skal stille ut deler av kunstsamlingen sin i KunstStallen bak Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dronningen stiller ut kunstsamlingen sin

Publisert: 1. juni 2022 kl 11.20
Oppdatert: 1. juni 2022 kl 11.25

Helt siden tenårene har dronningen samlet på kunst og kunsthåndverk. Ifølge Slottet består dronningens samling av om lag 1.600 verk, hovedsakelig samtidskunst.

Nå skal mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra denne samlingen vises fram for publikum i KunstStallen bak Slottet. Utstillingen er kuratert av tidligere sjef for Nasjonalmuseet Sune Nordgren, som har stått fritt til å velge fra samlingen.

Andy Warhols portrett av dronning Sonja er blant verkene som stilles ut. Foto: Jan Haug / De kongelige samlinger / NTB

– Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen. Det å oppholde seg i den stadig skiftende naturen er inspirasjon, men også drivkraft. I flere av kunstverkene skildres nærheten til en natur som er både mytologisk og mystisk, sier Nordgren.

Utstillingen åpnes 22. juni.

Blant verkene som skal stilles ut, er Andy Warhols berømte portrett av dronningen fra 1982. Hun ble portrettert i forbindelse med et atelierbesøk hos kunstneren i New York.

– Han var liten og tynn, og helt blek med en underlig frisyre. Han tok imot oss som en konge, og celebre gjester kom og gikk – som i et hoff. Det var virkelig en fetert mann. Han var vennlig, men ordknapp og tilbaketrukket, kanskje litt sjenert, har dronningen fortalt om møtet med kunstneren i boka «Impulser» av Hans-Jakob Brun.

Saken fortsetter under annonsen

Portrettserien av kronprinsesse Sonja består av seks malerier med forskjellige fargekombinasjoner.

Dronningen har gjennom hele livet vært svært kunstinteressert, og hun lager også kunst selv.

Ledige stillinger – kulturjobb