Eva Hansen Sjøvold er i gang med å skisse opp det kommende veggmaleriet som hun jobber med under Løkka-Lykke gatekunstfestival ut denne helgen.

Foto

Foto: Christian Tandberg

Debuterer på gatekunstfestival med Oslos første kunstverk i sitt slag

Publisert: 22. juni 2022 kl 13.38
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 13.56

­– Det var litt flaks. Einar Granum Kunstfagskole har et lite galleri ved Akerselva, og jeg titter alltid inn vinduene. Hun stilte ut, og jeg syntes det var strålende og tok kontakt. Det er min jobb å finne de rette folkene og den rette miksen, sier James Finucane i Street Art Oslo, som står bak Løkka-Lykke gatekunstfestival som foregår ut kommende helg.

Finucane forteller at Eva, som heter Hansen Sjøvold til etternavn, var med på en guidet tur han ledet for kunstskolen tilbake i 2020 – rett etter at hun ankom fra hjemstedet Mo i Rana.

– Det er et viktig signal for studenter at det faktisk finnes muligheter for unge kunstnere; at de ikke behøver være middelaldrende for å lykkes, sier Finucane, og peker på hvordan sosiale medier gjør at yngre kunstnere kan selge direkte – og ikke behøver gå via et galleri.

– Det relaterer til gatekunst og graffiti, som går utenom museene. Det er som å dele troen på at det går an å være uavhengig, sier han.

Uten merkelapp

– De unge artistene er ikke så opptatt av definisjonene. Om det er gatekunst eller kunst. Merkelapper er avleggs. De vil bare male så folk ser det, lyder det videre fra James Finucane, som har et fint knippe kunstnere i sving på vegger rundt på Grünerløkka i Oslo i dagene fremover under gatekunstfestivalen. Den arrangerer Street Art Oslo i samarbeid med Grünerløkka Gårdeierforening.

Foto

Eva Hansen Sjøvold er i gang med å skisse opp det kommende veggmaleriet som hun jobber med under Løkka-Lykke gatekunstfestival ut denne helgen. Foto: Christian Tandberg

Eva Hansen Sjøvold (f. 2001) har aldri prøvd seg som gatekunstner. Hun maler med akryl, og fortalte Finucane da han tok kontakt at hun «hadde drømt om å male en vegg» – men at hun ikke visste hvordan man skaffet seg tillatelse.

– Jeg jobber i stort format med maleriene mine, og det som begrenser formatet er at jeg ikke får større lerret! Det føles mer givende jo større det er. En vegg er et stort format – og det går overraskende bra. Motivet jeg maler er to venner av meg, litt vendt fra hverandre, i et lilla-blått lys. Jeg ville lage noe som var skeivt – men samtidig ikke så tydelig skeivt, inspirert av den måten man møter andre skeive folk på gaten. Kanskje smiler de litt til hverandre, uten at folk rundt vil se denne forbindelsen. Det er en homofil mann og en lesbisk kvinne, det kunne vært et kjærlighetsmaleri – men det er likevel ikke det, forteller hun til NTB.

Bryte barrierer

Eva Hansen Sjøvold bryter gjerne heteronormative barrierer, står det på hjemmesiden hennes.

– Som skeiv er jeg opptatt av det androgyne og eksperimenterer mye med visuelt språk i forhold til dette. Jeg ønsker å finne måter å uttrykke det "‘indre rommet», det vil si andres og mitt eget følelsesliv gjennom figurativt maleri. For meg er maleri et objekt, og jo større format jeg jobber med, jo mer kroppslig tilknytning får jeg til den jeg maler. Jeg maler gjerne andre fremfor meg selv, for på den måten kan disse karakterene bli noe jeg bruker for å forstå både meg selv, og de jeg maler, forteller den unge kunstneren.

Og de to karakterene som nå males frem på veggen i Marstrandgata er venner hun også før har malt.

Også Charlotte Nordlund fra Moss, ukrainske «Slam» som nå holder til på Løten, Awat Serdashti fra Kongsberg og Gurdish Haugsdal fra London, nå bosatt i Bergen trår til på vegger under Løkka-Lykke, i tillegg til Oslo-kunstnere som blant andre Salke samt den finske duoen Anetta Lukjanova og Taneli Stenberg.