Kunst

Cathrin Gram med Munch-preget forestilling: Jeg har et helt spesielt forhold til maleriene hans

Når popartisten Cathrin Gram fletter sammen sin musikk med Edvard Munchs bilder i en kommende forestilling, har det en helt spesiell bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

– Han og jeg har jo blitt veldig inspirert av kjærlighetssorg, noia og annen smerte. Vi er begge er inspirert av dyp hengiven kjærlighet, tærende sjalusi og knuste hjerter, sier Cathrin Gram, som vokste opp tett på Munchs malerier. Rettere sagt: Farmoren Irene Grams replikaer av dem.

– I Norge var det svært vanlig for hobbymalere på 1960- og 70-tallet å kopiere Munch. Farmor var blant de beste. Faktisk var hun så god til å lage nøyaktige replikaer, at når NRK trengte Munchmalerier til sine produksjoner, var Irene Gram fast leverandør, sier Gram.

Veggene i huset hun vokste opp i var prydet av uendelig med Munchs motiver. Nå deler hun av historiene rundt dem – og av betraktninger og betroelser fra eget liv, i forestillingen «Cathrin Gram +/- Munch». Den er å se på CaféTeatret i Oslo 31. mai.

– Det blir humor og alvor rundt min oppvekst tett på Munchs bilder, sier Gram. Som i forkant av premieren slapp løs singelen «Darkest Shade of Blue», en melankolsk og blå bruddlåt, der omslaget er prydet av Edvard Munchs «Stjernenatt». Om teksten lyder det fra Cathrin Gram:

– Er det ikke ofte sånn at vi alltid vil ha den vi ikke kan få, og at forelskelsen ofte handler mer om dramaet enn om den andre personen?

Powered by Labrador CMS