I 2020 er det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon av pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Fredrik Hagen / NTB

Roseslottet blir stående

Publisert: 7. desember 2021 kl 08.53
Oppdatert: 7. desember 2021 kl 10.32

Kunstverket til Vebjørn og Eimund Sand skulle etter planen tas ned neste år, men nå vil politikerne i Oslo la det stå til 2025.

Kunstverket skal fortelle historien om okkupasjonen i Norge og demokratiet landet mistet.  Det var imidlertid mange som var kritiske, deriblant professor i Kunsthistorie, Gunnar Danbolt. Han sier til Aftenposten at han synes kunsten virker mer som en «markering av kunstneren» enn av norsk krigshistorie. Til tross for kritikerne ble kunstverket en publikumsmagnet.

Alle partiene i bystyret har blitt enig om et forslag om å la Roseslottet blir stående til 2025. Vebjørn Sand er glad og lettet. Han ønsker blant annet og invitere flere skoleklasser til å se installasjonen.  Det gjør at flere skolebarn får muligheten til å lære om det vi aldri må glemme og de umistelige verdiene som er unde press igjen: demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier Sand til Aftenposten.

Eivor Evenrud i Rødt tok initiativ sammen med neslederen i kulturkomiteen Hallstein Bjercke til å la kunstprosjektet å få bli stående. Kunsparken ligger på høyden bak Frognerseteren. Evenrud forklarer at dette også er et demokratiprosjekt, og ikke kun en kunstutstilling. Hun sier videre  at de er enig om at det ikke er permament, men ved å forlenge det til 2025, så får vi en ordentlig markering, som pandemien på mange måter satte en stopper for.

Siden juni 2020 har 230 000 mennesker sett installasjonen. Time Magazine kåret «Roseslottet» til en av verdens flotteste steder i 2021.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb