Kunst

John Erik Hedemark solgte malerier av kunstneren Werner Jensen, som politiet mente var en oppdiktet person: – Disse er faktisk malt av Werner Jensen, sier han om bildene han selger nå

Politiet mente gallerieieren var en bedrager – nå selger han kunst igjen

Publisert Sist oppdatert

John Erik Hedemark solgte malerier av kunstneren Werner Jensen, som politiet mente var en oppdiktet person. Nå selger han kunst av Werner Jensen igjen.

John Erik Hedemark hadde solgt malerier signert «Werner Jensen» i flere tiår, sammen med en imponerende kunstner-CV. Men politiet mente denne kunstneren ikke fantes. Kundene var blitt lurt. Derfor raidet de galleriet og siktet Hedemark for bedrageri.

Da NRK konfronterte Hedemark med dette i april, innrømmet han for første gang at det var han som malte bildene. Werner Jensen var et pseudonym, mente han.

Saken mot ham er fortsatt åpen. Men nå selger Hedemark igjen bilder – signert Werner Jensen. Det har Aftenposten oppdaget på Finn.no.

Heller ikke denne gangen opplyser han om pseudonymet i salgsteksten på Finn.no.

Skiftet navn og endret CV

På spørsmål fra Aftenposten om han anser dette som risikabelt med tanke på at politisaken fortsatt pågår, svarer han følgende:

– Nei, det gjør jeg ikke, for disse bildene er faktisk malt av Werner Jensen. Så det er ikke noe problem, sier Hedemark.

I januar skiftet han nemlig navn til John Erik Werner Jensen Hedemark. Det har han gjort som følge av politisaken.

Hedemark har også gjort flere endringer i CV-en til Werner Jensen, som han har innrømmet inneholdt flere feil. Det var for eksempel ikke riktig at kunstneren oppholdt seg i Berlin, slik han skrev.

Mona Pahle Bjerke er kunsthistoriker og kunstanmelder for NRK. Hun mener at kjøpere av Werner Jensen-bilder er blitt lurt.

– De er blitt lurt med en falsk CV. Den ga et feil inntrykk av kunstnerens status og reelle verdi i markedet. Det er å føre folk bak lyset. Han tuklet med markedsmekanismene, sier hun til Aftenposten.

Hedemark sikter på sin side til at pseudonymer er vanlig i kulturlivet. Banksy, Dolk og J.K. Rowling er noen eksempler. Han er uenig med politiet i at han burde ha informert om at Werner Jensen ikke var en ekte person. Det er ikke vanlig å gjøre, sier han til avisa.

Powered by Labrador CMS