Annonse
NFT'er har blitt populære, også er i Norge. Bilde fra pressevisningen av "Natively Digital: A Curated NFT Sale" auksjon på Sotheby's i New York i juni. Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Norsk digitalt «galleri» solgte kunst for to millioner kroner på få timer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I vår ble Non-Fungible Tokens (NFT) kjempepopulært. NFT’er er digital kunst du kan kjøpe for kryptovaluta.

Da det nye norske handlestedet for kunst, Enter.art åpnet i forrige uke ble 200 digitale kunstverk solgt på få timer. Samlet verdi i kryptovalutaen som ble brukt tilsvarer rundt to millioner kroner. Det forteller selskapet Enter. De tar ingen del av kjøpesummen – alt går altså direkte til kunstnerne.

Sebastian Koffeld Jonasson, kjent under kunstnernavnet Sebastian Lykke, mener dette er fremtiden for kjøp og salg av kunst og mye mer. Han har stor tror på at NFT blir den første virkelige bruken av blokkjede-teknologi.

Blokkjede-teknologi handler ifølge Aftenposten om verifisering. Avisa skriver at ulike løsninger gjør at for eksempel transaksjoner av penger og kunst kan gjøres på en sikker måte uten at en bank er involvert. Hver transaksjon blir da en del av en stadig større kjede. Det sikrer at en transaksjon er verifisert. NFT er en videreføring av dette. Et unikt, digitalt sertifikat som beviser eierskap. Med NFT får du nemlig ikke et fysisk kunstverk å henge på veggen.

Selskapet Enter vil at kunsthandel skal gi mer tilbake til selve kunstneren, og mener samme teknologi også kan brukes til andre ting som lyd, digital eiendom og unike titler. Gjennom bruken av blokkjede-teknologi kan kunstneren selv ha kontroll på verdien av et kunstverk.

I tillegg til at kunstneren får mer av pengene selv, vil kunstneren ved bruk av NFT'er også få litt av pengene hvis verket en gang selges videre.

 

Annonse
Annonse
Annonse