Annonse
ILLUSTRASJONSBILDE: Kunstner Ina Bache-Wiig likte kjærestens kritiske Facebook-innlegg om Pride- og transbevegelsen - fikk ikke lov til å stille ut bildene sine. Foto: Jose Jordan / AFP

Likte Pride-kritisk Facebook-innlegg – får ikke stille ut bildene sine

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter at Ina Bache-Wiig likte kjæresten Tommy Johanssons Facebook-innlegg hvor han med både tekst og video harselerer og er kritisk til Pride- og transbevegelsen, fikk hun beskjed fra gallerist Eiving Furnesvik ved galleriet Standard (Oslo) om at hun ikke fikk stille ut bildene sine på den planlagte utstillingen.

Bache-Wiigs kjæreste Johansson er selv kunstner og kurator. I Facebook-innlegget skriver han blant annet at han mener Pride-bevegelsen har utviklet seg til «en fordomsfull, autoritær, intolerant og ekstrem bevegelse.»

Videre skriver han at transaktivister, radikale lesber og homoideologer med hjelp av feminismen har gjort felles sak ved å fremdyrke og normalisere en skremmende forakt for sunn, normal og bærekraftig kjønnsidentitet & ditto seksuell legning.

Bache-Wiig sier til Aftenposten at hun likte videoen som et kunstprosjekt.

Neste høst skal nemlig paret ha et «anti-woke-prosjekt» i Bærum kunsthall, kalt «Not Today, Satan!». Utstillingen består av Bache-Wiig, Johansson og fire andre kunstnere som er kritisk til den såkalte woke-kulturen. Begrepet «woke» viser til bevissthet rundt rasisme og ulikhet i samfunnet.

Facebook-innlegger er en forsmak på dette kunstprosjektet, og er laget for å fremprovosere en reaksjon, sier kunstnerparet. De vil ikke svare på om de mener det som kommer frem i innlegget, da det vil «spolie» kunstprosjektet.

Gallerist Eivind Furnesvik sier til Aftenposten at han ikke vil uttale seg om saken, men viser til at i likhet med at Ina Bache-Wiig har rett til å fremme eller støtte de politiske ytringene hun vil, er galleri Standard (Oslo) som er privat kunstgalleri utstyrt med retten til å bestemme hvilke kunstverk de viser og hvilke politiske ytringer de vil ha koblinger til.

Annonse
Annonse
Annonse