DP helg

Hans Petter Foss er levende engasjert i å få spredd bibelhistorien. Som en del av utstillingen av Edens hage har han kjøpt en ekte utstoppet løve og lam.

– Jeg vil at dette skal være et sted for alle

Gründer og bokhandler Hans Petter Foss fikk ingen støtte da han skulle lage utstilling om bibelhistorien. Med egne midler og 1000 arbeidstimer bak seg kunne han endelig vise «hjertet» sitt til folket fredag.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kl. 11.00 åpnet Hans Petter Foss og Lutherstiftelsens sin visuelle utstilling av bibelhistorien i Katakomben kultursenter som ligger i kjelleren på Bok & Media i Oslo.

– Veldig mange leser ikke Bibelen lenger – hva skal vi gjøre med det? Spør Foss de fremmøtte ved åpningen.

Denne utstillingen er Foss og stiftelsens bidrag til å gjøre bibelhistorien mer tilgjengelig.

Julekrybbeutstilling i snart 30 år

Utstillinger i kjelleren i den kristne bokhandelen Bok & Media har foregått i snart 30 år. Hver jul strømmer det folk til for å høre juleevangeliet og se den store julekrybbe utstilt der.

Og julekrybber det finnes det mange av i Katakomben.

– Når andre kjøper suvenirer,kjøper jeg julekrybber, sier han lattermildt da vi på omvisningen er inne i «julekrybbe-rommet». Julekrybber fra hele verden er utstilt med merke fra hvilket land det er kjøpt i.

Lyssatt og godt plassert bak glass står også julekrybben statsministerens kontor fikk i gave fra Yasir Arafat en gang i tiden.

Der har den stått i 25 år, forteller Foss

Fra skapelsen til slutten

Den nye utstillingen, som tar for seg bibelhistorien fra begynnelse til slutt, har Foss bygget opp i over ti år. Her figurerer det forsteinede trebiter fra noe man angivelig tror er rester av Noahs ark, kopier av sølvmynter fra Jesu tid, oliventrestamme fra Bethlehem og en ekte utstoppet løve – for å nevne noe.

Foss tar med seg oss fremmøtte på omvisning, og starter naturligvis ved skapelsen.

«Bli lys!» står det skrevet på døren ved et svart-hvitt maleri av jordkloden som berøres av Guds hånd.

– Det er dette som i vitenskapen kalles «The Big Bang», sier Foss, og forteller ivrig og gestikulerende mens han tar oss med gjennom Edens hage, Noahs Ark og til tiden i ørkenen.

Fikk ingen støtte

Foss forteller bibelhistorien til oss underveis. Dog, på den måten han selv tror og tolker det.

– Jeg har ikke fått noe støtte til dette, og har finansiert det helt selv, derfor sier jeg hva jeg vil, sier han, etterfulgt av latter.

For selv om han hadde søkt om støtte for 1,7 millioner kroner for å gjennomføre dette prosjektet møtte han bare på avslag.

– Det var penger som i hovedsak skulle gå til å få fagfolk til å utføre arbeidet. I stedet har jeg måttet gjort det meste selv, med noe hjelp selvfølgelig.

Foss anslår at han har brukt over 1000 timer på dette side han begynte å jobbe med det tidligere i år.

– Jeg har brukt utrolig mye krefter på dette, men dette er hjertet mitt, sier Foss og tar seg til brystet.

I tillegg til krefter har Foss også brukt en del egne midler på prosjektet.

– I utgangspunktet budsjetterte vi med 1,6 millioner kroner, men hadde et minimums budsjett på 300.000. Dette klarte vi heldigvis å holde oss til, forteller han.

Lutherstiftelsen som Foss er styreleder for leier lokalene, kjent som Katakomben kultursenter, av Bok & Media, bokhandelen Foss eier.

Til utstillingen hadde stiftelsen 80.000,- de kunne bidra med, dermed måtte Foss personlig stille opp med de resterende 220.000,-.

Blottet for politiske spørsmål og tolkninger

Foss sitt mål med utstillingen er bare å fortelle bibelhistorien som den står, understreker han. Han har derfor med vilje utelatt politiske spørsmål og tolkninger.

– Jeg vil at dette skal være et sted for alle. Uansett hvilken menighet eller religion du tilhører, sier han, og legger til at han synes det hadde vært kjempegøy om mange ikke-troende også tok turen.

Og om noen skulle være uenige i hvordan han fremstiller bibelhistorien er han veldig åpen for innvendinger.

– Det er bare bra med innvendinger, men dette er min lære. Det er dette jeg har lært og tror på, sier han.

Vil arrangere adventsmåltid

Utstillingen har ikke være bredt markedsført, men Foss har store planer for den.

– Når det nærmer seg jul og mange fra hele landet kommer til Oslo for å dra på konserter og forestillinger, har jeg lyst til å arrangere selskap for dem. Jeg vil arrangere adventsmåltid, med omvisning og middag her nede.

Prisen er han usikker på, men regner med det blir rundt 500,- per person.

Utstillingen er heller ikke helt ferdig.

– Jeg vil at utstillingen skal avsluttes med en liten film om Åpenbaringsboken, og flere lyd- og lyseffekter rundt omkring, men jeg har gått tom for penger, forteller han.

Powered by Labrador CMS