Annonse
Ekteparet Fredly var tidlig ute med å kjøpe kunst av flere unge kunstnere. Blant annet norske Bjarne Melgaard. Her fra Melgaards utstilling ved Astrup Fearnley Museet i 2010. Foto: Berit Roald / NTB

Har unik kunstsamling i garasjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Ektebaret Alf og Linda Fredly har gjennom 20 år bygget opp et av landets største private kunstsamlinger. Meste av kunsten står på et garasjeloft, men nå skal det deler av samlingen vises for første gang.

I et intervju med Aftenposten sier ekteparet at få har kjent til samlingen som skjuler seg bak døra på garasjeloftet hjemme i Ålesund. De har ligget lavt og ikke gjort noen intervjuer, men nå mener Linda Deocariza Fredly (57) det er på tide å vise frem det de har og dele kunstgleden med andre.

Samlingen består av over 300 internasjonale samtidskunstverk. Alf Fredly (67) gir derimot æren til kona Linda, og sier at det er hun som er den kunstinteresserte av de to. Selv hadde han sannsynligvis aldri villet kjøpt et bilde hadde det ikke vært for henne.

Linda Deocariza Fredly kjøper ikke kunst som en investering, men fordi hun er lidenskapelig opptatt av kunst. Selv sier hun at hun bare kjøper det hun liker, at hun har et åpent sinn og at smaken utvikles etter hvert. Hva samlingen er verdt er derfor ikke noe ekteparet vil spekulere i, men det er ingen tvil om at samlingen har økt i verdi de siste 20 årene. Gallerileder Ida Haugland tror noen av kunstverkene kan selges for det tidoble av hva ekteparet i sin tid kjøpte dem for.

Da interessen begynte å blomstre følte derimot ekteparet seg avvist av galleriene. De fikk en følelse av at de ikke ble tatt på alvor. Alf forteller at Linda blant annet ble kastet ut fordi de trodde hun ikke hadde penger. Denne trenden har nå snudd, og nå rulles i stedet løperen ut når paret kommer på besøk.

Også flere auksjonshus har vist interesse. Ekteparet er overbevist om at det er fordi de prøver å komme i posisjon i tilfellet de skal selge. Det har de derimot ingen plan om. Det er Linda Deocariza Fredly klar på.

Men nå skal likevel flere få gleden av kunsten de har samlet opp. Ålesund kunstforening har fått lov til å låne 50 av bildene til en ti dager lang utstilling i Khåk Kunsthall.

Annonse
Annonse
Annonse