Det nye Munchmuseet har fått mye kritikk denne uka.
Beate Oma Dahle / NTB

Flere reagerer på Stenersen-samlingens plass i det nye Munchmuseet

Publisert: 22. oktober 2021 kl 10.11
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

I 1936 donerte Rolf E. Stenersen hele kunstsamlingen sin til Oslo kommune – på ett premiss. Nå reagerer flere på at samlingen får for liten plass i det nye Munchmuseet.

Av nesten 500 utstilte verk er 41 fra samlingen hans. Det skriver Klassekampen.

I ellevte etasje på det nye Munchmuseet, som åpner i dag, finner vi en av de største kunstgavene i norsk historie: Rolf Stenersens kunstsamling, overrakt Oslo kommune (den gang Aker) i 1936.

Kommunen fikk nærmere 1000 verk i hendene, men på ett premiss: at de fant «passende lokaler» innen tre år. 

Mange er kritiske

85 år senere har Stenersen-samlingen har fått sitt permanente hjem i Bjørvika. Men på åpningsdagen er det bare 41 av samlingens 907 verk som vises fram. 

– Det er synd at Stenersenmuseet er usynliggjort bak Munch-navnet, og at det ikke er en egen institusjon, sier NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

Saken fortsetter under annonsen

Selv var Stenersen klar på hva slags museer han selv satte pris på, ifølge Klassekampen: «Museer må ikke være for store. Det er bedre å gå der ofte enn å gå der lenge (…) Det bør ligge på ett plan og ligne på Munchmuseet eller Høvikodden. Der trivs alle», sa han til Dagbladet i 1972.

Blant andre kritikere finner vi Jan Erik Vold og kunstkritiker Lars Elton. Sistnevnte setter spørsmålstegn ved Stenersens manglende tilstedeværelse på fasaden.

– Det er helt forkastelig at de ikke har det, det er mer enn nok plass.

Mener Stenersen ville vært fornøyd

Kari Brandtzæg og Lars Toft-Eriksen har kuratert utstillingen i ellevte etasje, der 39 av verkene fra Stenersens samling er utstilt sammen med utlånte verk fra Nicolai Tangen og Stein Erik Hagen i tillegg til museets egne.

Toft-Eriksen vedkjenner at historikken med å finne et passende sted er «lang og kronglete», men han mener Stenersen ville vært fornøyd.

– Det som står i gavebrevet, er veldig lite, diffust og kortfattet: at kommunen skulle finne «passende lokaler». Det er oppfylt nå, sier han til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb