Annonse
Kunstverket Fiskerne på Y-blokka er tiltenkt en plass ved VIP-inngangen i det nye regjeringskvartalet. Det er arvingene etter kunstneren og arkitekten kritiske til. De mener kunstverket var en gave til folket. Foto: Heiko Junge / NTB

Arvinger går til rettsak om kunstverk på Y-blokka

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

De to kunstverkene Måken og Fiskene, kjent som verk etter Pablo Picasso og som ble sandblåst i muren i Y-blokka av Carl Nesjar, er blitt skåret ut og tatt vare på etter at Y-blokka ble revet. Etter planen skal blant annet Fiskene plasseres i VIP-inngangen i det nye regjeringskvartalet. Dette er arvingene etter Nesjar og Y-blokkas arkitekt kritisk til. De sier kunsten var en gave til folket.

Spørsmålet er derfor om departementet har lov til å plassere kunstverkene andre stedet, forteller advokat Hans Marius Graasvold, ekspert på opphavsrett til NRK.

Det kan de ikke, mener arvingene etter kunstner Carl Nesjar og arkitekt Erling Viksjø. De mener de, som arvinger med opphavsrett, må ha rett til å være med på å bestemme hvordan man skal bruke kunsten videre, og at kunstverkene ikke bare kan tilskrives Pablo Picasso.

– Fiskene var tenkt som en gave til folket, og nå er det tenkt at det skal stå over en VIP-inngang til Statsministerens kontor. Det fremstår som veldig rart. Den må iallfall plasseres slik at den blir tilgjengelig for flest mulig, uavhengig om de er statsråder eller vanlige folk, sier Espen Viksjø, barnebarnet til arkitekt Erling Viksjø.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup mener på sin side at de har lagt opp til en god plassering av kunsten. Begge verkene skal inn i det nye regjeringskvartalet, i den såkalte A-blokka, ved Einar Gerhardsens plass. Fiskerne er planlagt ved VIP-inngangen, og Måken i resepsjonsområdet. Den planlagte plasseringen av Måken vil faktisk gjøre den mer tilgjengelig for folk enn den var før, påpeker Astrup.

Saken skal opp i Oslo tingrett 22 til 25. mars.

 

Annonse
Annonse
Annonse