19. november åpner utstillingen «Paul McCarthy. Dead End Hole» på KODE. Bildet viser installasjonen DADDA Donald and Daisy Duck Adventure, 2017.
Foto
Paul McCarthy / Damon McCarthy

Anerkjente Paul McCarthy med verdenspremiere på KODE

Publisert: 2. november 2021 kl 08.48
Oppdatert: 2. november 2021 kl 08.51

Når KODE åpner Dead End Hole, blir det den første omfattende presentasjonen av kunstnerskapet til den anerkjente amerikanske kunstneren Paul McCarthy ved et norsk museum.

Utstillingen åpner 19. november og inkluderer blant annet verdenspremieren på en ny installasjon med kjente, amerikanske karakterer.

– Dette blir uten tvil et høydepunkt på KODE. Paul McCarthy er en av vår tids viktigste kunstnerne, og jeg ser frem til å vise helt nye arbeider her i Bergen, sier KODEs direktør Petter Snare.

– McCarthy har skapt både avsky, protester og debatt i USA helt siden 1960-årene, på grunn av sitt grenseoverskridende innhold – og sin skarpe samfunnskritikk. Dette er en viktig del av kunstens oppdrag, sier Snare.

Utfordrer egne og publikums grenser

Kunstneren er kjent for sine oppsiktsvekkende skulpturer og eksperimentelle videoverk og installasjoner, hvor han setter groteske og voldelige utrykk i spill med symboler fra populærkultur.

Arbeidene kan være brutale og nådeløse i sitt angrep på konforme og konservative krefter og samfunnets selvtilfredshet. Gjennom å utfordre både sine egne og publikums grenser, går McCarthy i klinsj med vår virkelighetsoppfatning og inviterer betrakteren til å se det «vanlige» i et nytt lys.

Utstillingen er todelt og vil foregå i Stenersensalen, KODE 2, og Tårnsalen, KODE 4.