Annonse
Kistefos Museum hevder at Yayoi Kusamas verk «Shine of Life» og to andre verk er gaver fra museets grunnlegger Christen Sveaas og derfor ikke avgiftsbelagte. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Vil ikke betale kunstavgift

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Kistefos Musem, en privat museumsstiftelse opprettet av finansmannen Christen Sveaas, nekter å betale den lovpålagte kunstavgiften på 2,6 millioner kroner for verk av blant annet Yayoi Kusama.

Ifølge loven om kunstavgift plikter alle museer å betale 5 prosent av kjøpesummen i avgift dersom kunstverket er ervervet for å bli stilt ut offentlig i Norge. Disse pengene øremerkes stipender, priser og tilskudd til norske kunstnere, skriver Klassekampen.

Kistefos museum mener de slipper å betale avgift, fordi kunstverkene er gaver fra Sveaas, selv om det fremstår i brevveksling med Bildende Kunstners Hjelpefond at skulpturene det gjelder er bestillingsverk, laget på oppdrag fra museet. BKH er derfor ikke i tvil om at kunsten er avgiftspliktig.

– Om pengene for å kjøpe kunstverkene er donert av Sveaas, er irrelevant i denne sammenhengen. Så lenge det er Kistefos som har bestilt og betalt for verkene, er de «erverver» i lovens forstand og derfor avgiftspliktig for anskaffelsene, sier fondets direktør Hege Imerslund.

Saken er nå oppi i Kulturdepartementet.

Styreleder Ruben Steinum i foreningen Norske Billedkunstnere mener det er svært uheldig dersom Kistefos ikke bidrar til fellesskapet. Hvis Kistefor Museum vinner frem, er han redd dette vil føre til at norske museer og andre vil foretrekke utenlandske kunstnere framfor norske.

– Det vil medføre at vi får en konkurransevridning hvor det må betales avgift for norske kunstnere, men ikke for utenlandske, sier Steinum.

Direktør Birgitte Espeland ved Kistefos Museum mener at stiftelsen har gode grunner til å klage på vedtaket om å betale avgifta for de fire skulpturene. Hun sier de betaler sin skatt og avgift med glede, men mener det må være lov til å si ifra dersom de blir ilagt en avgift de mener ikke er riktig.

 

Annonse
Annonse
Annonse