Annonse
Nederlandske forskere har studert maleriet nøye. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Van Goghs «Selvportrett» er ekte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det var i 2014 at Nasjonalmuseet inngikk en avtale med Van Gogh-museet i Amsterdam om at de kunne undersøke verket nærmere. Forskerteamet som fikk oppgaven, har nå konkludert med at bildet er malt av mesteren selv.

Det opplyser Nasjonalmuseet i en pressemelding.

Usedvanlig fargebruk

Et av kunstner Vincent van Goghs mange selvportretter hører til i Nasjonalmuseets samling. «Selvportrett» er fra 1889, men usikkerhet knyttet til maleriets eierhistorikk fikk eksperter på 70-tallet til å stille spørsmål ved om det i det hele tatt var ekte.

Usikkerhetene rundt om selvportrettet var ekte hadde også opphav i maleriets uvanlig stil og fargebruk.

Selvportrettet fra 1889 er malt av mesteren selv. (Foto: Nasjonalmuseet / Anne Hansteen)

Får sentral plass i nytt museum

Men i dag ble de positive resultatene presentert i det nederlandske Van Gogh-museet. Maleriet vil få en sentral plass i den nye utstillingen når det nye Nasjonalmuseet åpner ved Rådhusplassen våren 2021, opplyser museet i pressemeldingen.

– Forskerne ved Van Gogh-museet har gjort et svært grundig arbeid med å undersøke verket. Både studier av eierhistorikk og tekniske undersøkelser bidrar til å legge et solid grunnlag for konklusjonen om at maleriet er utført av van Gogh. Nå har Nasjonalmuseet endelig en van Gogh igjen, sier kurator Mai Britt Guleng ved Nasjonalmuseet.

– Gode nyheter

Også museumsdirektør Karin Hindsbo er fornøyd.

– Dette er gode nyheter. Vi er takknemlige for samarbeidet vi har hatt med Van Gogh-museet om forskningsprosjektet, og naturligvis glade for utfallet av det grundige arbeidet som er gjort. Nå gleder vi oss til å vise publikum en ekte van Gogh når det nye Nasjonalmuseet åpner dørene neste år, sier hun.

«Selvportrett» er for tiden utlånt til Van Gogh-museet i Nederland, og skal vises frem i utstillingen «In the Picture» som åpner 21. februar.

Annonse
Annonse
Annonse