Annonse
snart har oljefondssjef Nicolai Tangen en fot innenfor alle de største norske kunstmuseene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Museumsdirektører og rike forbindelser

– Styresmaktene bør ikke bli overrasket

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Snart har oljefondsjef Nicolai Tangen en fot innenfor alle de største norske kunstmuseene, skriver Klassekampen.

En planlagt sponsoravtale mellom Nasjonalmuseet, ledet av Tangen-venn Karin Hindsbo, og Tangens stiftelse Ako Foundation førte til bråk. Hindsbo er nå erklært inhabil.

Kunsthistoriker Jorunn Veiteberg, som er ekspert på forholdet mellom museer og deres private givere, mener politikerne på Stortinget nå får det de har bedt om:

– Det er styresmaktene som har gitt museene ordre om å hente inn mer private penger. Da bør de ikke bli overrasket når direktører for museer pleier private forbindelser for å få napp. Problemet oppstår når det ikke finnes tilstrekkelig klare regler for hvordan man bør gå fram uten å havne i etiske dilemmaer, sier Veiteberg til avisen.

Med denne utviklingen frykter Veiteberg mer lukkethet og servilitet.

– I stedet for en offentlig, gjennomsiktig og kritisk diskusjon om samlingsutviklingen ved museene, risikerer vi mer lukkethet og mer servilitet når alle museumsdirektørene springer etter de mest formuende giverne, sier hun.

Hun frykter at den tette omgangen mellom private givere og lederne for offentlig finansierte kunstinstitusjoner kan bidra til et demokratisk underskudd, der rike privatpersoner kjøper seg innflytelse over museets samlingsprofil og utstillingsprogram.

Annonse
Annonse
Annonse