Kunst

Hans Christian Heg var opprinnelig fra Lier og skal ha vært i mot slaveriet i USA. Ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H) i Lier mener det er trist at statuen er revet og håper den blir gjenreist som et symbol mot rasisme. Her er Ringdal avbildet ved en annen anledning.

Statue av norskamerikaner revet i USA

En statue av norskamerikaneren Hans Christian Heg er blitt revet ned av demonstranter i delstaten Wisconsin i USA. – Trist, mener Lier-ordfører.

Publisert Sist oppdatert

Hendelsen skjedde i forbindelse med demonstrasjoner i delstatshovedstaden Madison tirsdag kveld lokal tid.

Statuen av Heg ble revet over ende og kastet i en elv, skriver VG. Årsaken er uklar. Heg kjempet for nordstatene under den amerikanske borgerkrigen og var motstander av slaveriet.

Opprinnelig kom Heg fra Lier før han utvandret til USA. Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H) mener det er trist at statuen i Madison ble revet ned.

– Jeg vil oppfordre lokale krefter i Wisconsin til å gjenreise Heg-statuen som en symbolsk handling mot rasisme, sier Ringdal til VG.

Statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme er blitt revet en rekke steder i USA og Europa den siste tiden. Noen er blitt fjernet av lokale myndigheter, mens andre er revet over ende av demonstranter og aktivister.

På Grønland er en mann pågrepet for å ha begått hærverk på en statue av den norske presten Hans Egede. Han ble sendt til Grønland for å spre kristendommen blant urbefolkningen der på 1700-tallet, da Norge var en del av Danmark.

Den grønlandske politikeren Aki-Matilda Høegh-Dam, som er representant i det danske Folketinget, mener det er på tide å flytte statuen av Egede på museum. Hun beskriver ham som spydspissen i den danske kolonialiseringen av Grønland.

Powered by Labrador CMS