Annonse
Kunstneren Lars Elling. Foto: Berit Roald / NTB
Nedgang for galleriene

– Pandemien kan gi varige mén

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Salget i gallerier har gått ned med 36 prosent i snitt første halvår, viser en global undersøkelse. Utstillingsaktuelle Lars Elling sier til Klassekampen at han frykter pandemien vil gi kunstlivet varige mén.

– Kulturlivet befinner seg helt i toppen av Maslows behovspyramide. Når krisa inntreffer, er det bildekunsten som rammes først, sier bildekunstner Lars Elling til avisen.

I dag åpner Elling sin utstilling «Blindkontur» på Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo. Denne har blitt fem måneder forsinket på grunn av koronapandemien.

En fersk undersøkelse fra kunstmessa Art Basel i Sveits, i samarbeid med Union Bank of Switzerland, setter tall på hvor hardt det globale kunstmarkedet er rammet av koronapandemien.

795 gallerier i over 60 land har svart på spørsmål om hvordan pandemien har virket inn på kunstsalg og drift. Også kunstsamlere har deltatt i undersøkelsen. Resultatet er nedslående:

  • Omsetningen har falt med 36 prosent i gjennomsnitt første halvår, sammenliknet med samme periode i fjor

  • En tredel av alle gallerier har måttet permittere. I gjennomsnitt er fire medarbeidere permittert på hvert galleri

  • Under halvparten (43 prosent) av galleriene tror salget vil ta seg opp igjen til neste år

Elling frykter de langsiktige konsekvensene av dette.

– Det store problemet oppstår dersom folk venner seg av med å oppsøke galleriene og begynner å tro at det er skjermen som er det naturlige grensesnittet mellom øyet og bildet. Vi vet jo at det er mulig å avlære en hel generasjon fra å lese fysiske bøker. Noe av det samme kan skje med bildekunsten, sier han til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse