Annonse
Kulturdirektør i Oslo kommune, Stein Slyngstad, her under under avdukingen av den 7 meter høye skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear foran nye Deichman i Bjørvika. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Øker kunstnerstipendene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Fra januar til april i år falt kunstomsetningen i Norge med 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Billedkunstnernes Hjelpefond. Nedgangen tilsvarer et fall på nær 46 millioner kroner.

Til Aftenposten opplyser styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK), Ruben Steinum, at det de siste årene har vært en jevn økning i kunstomsetningen og at nedgangen i år sannsynligvis henger sammen med koronakrisen. Siden 2014 har verdien av norsk visuell kunst økt med 5 prosent i året i snitt.

Både Oslo kommune og Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse svarer på krisen med å øke stipendene øremerket kunstnere.

Fegerstens stiftelse
 

  • Deler ut kunstnerstipend annethvert år, og øker potten fra 2,2 til 4 millioner kroner

  • Vurderer å øke potten for æresstipend som i 2018 var på 100.000 kroner og gikk til én mottaker

  • Dobler årets utdeling til utøvende komponister og musikere fra 1,5 millioner kroner til 3 millioner kroner

 

Oslo kommune
 

  • Setter av 6,2 millioner kroner til krisestipender til kunstnere, hvorav 1,7 millioner kroner går til det visuelle feltet

  • Øker tilskuddsordningen for byens kulturliv fra 7 millioner kroner i 2019 til 22 millioner kroner i år

Steinum i NBK frykter at fallet i kunstomsetningen skal bli like stort som under finanskrisen i 2008. Da falt omsetningen med 30 prosent hele året.

– Det kan dessverre se ut som det går i den retningen. Stipend fra stiftelser er derfor av stor betydning, sier han til Aftenposten.

Annonse
Annonse
Annonse