Annonse
Krigsseilere hedres med utstilling og treff på Landeskogen Peace Center. Her er gode kamerater om bord på MT «Britannia». Foto: Arkivfoto

Markerer 75 år siden krigsseilernes hjemkomst med utstilling

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Vi skylder fremtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolkene. De vant krigen, men tapte freden. De fikk ingen strålende mottakelse av et jublende folkehav. De fikk heller aldri den takken og hederen de fortjente. Norske myndigheter var ganske enkelt helt fraværende.

Det sier Oddvar Schjølberg, forfatteren som nå er i ferd med å forberede utstillingen som har krigsseilernes ettermæle som tema. Den åpner 25. april på Landeskogen Peace Center i Bygland i Aust-Agder.

– Utstillingen vil blant annet skildre krigsseilernes hverdagsliv om bord, den farlige konvoiseilasen, kamp i første linje, hjemmeseilerne som havnet mellom barken og veden, hvalfangerne som ikke kom hjem, kvinnelige krigsseilere. Førstehåndskildene er dem som vokste opp i et krigsseilerhjem, opplyser Schjølberg, som ser for seg at barn og etterkommere av krigsseilere kan bidra med bilder eller historier og sette dem inn i oppslagsbøker plassert i utstillingen.

Treffet for krigsseilernes etterkommere og andre interesserte vil foregå 24. til 26. april både på Landeskogen og Revsnes Hotell i Byglandsfjord.

Der blir det foredrag av blant andre filmskaperen Eilert Munch Lund, som forteller om sitt nye filmprosjekt klart til høsten. Dokumentaren «Det var hjem vi sjøfolk skulle – om krigsseilernes og deres familier» byr blant annet på et intervju med Jon Michelet.

Bak begge arrangement står Aktive Fredsreiser og Landeskogens venner.

Annonse
Annonse
Annonse