Annonse
Styreleder Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere mener de ansvarlige for budsjettsprekken i Oslobiennalen må gå. Foto: NBK
Oslobiennalen

– Ledelsen kan ikke bli sittende

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den femårige kunstmønstringen, Oslobiennalen, gikk nylig på en kraftig budsjettsmell. Oslobiennalen ble etablert av Oslo kommune.

Nå anklager Ruben Steinum, leder i Norske Billedkunstnere, ledelsen for å skylde på kunstnerne. Det mener han er en ansvarsfraskrivelse.

– Når man går fra tre planlagte prosjekter til 24 innenfor samme ramme, sier det seg selv at det blir overskridelser. Går biennalen med underskudd, er det biennalen selv som har ansvaret – ikke kunstnerne, sier Steinum til Klassekampen.

Han mener også at de to fast ansatte kuratorene i større grad må ta ansvaret for budsjettsprekken, siden disse kuratorene har vært med helt siden forprosjektet. 

Kuratorenes forståelse av at «økonomistyring ikke var en del av kuratorrollen», mener Steinum ikke er et godt nok svar.

Steinum er heller ikke enig i at underskuddet delvis skal dekkes inn av kunstordningen i Oslo kommune, som årlig får tilført 0,5 prosent av kommunens investeringsbudsjett.

– Kunstordningen skal gå til innkjøp av kunst. Når vi vet at mange kunstnere sliter med både økonomi og tilgang til lokaler, så vil kutt i denne ordningen kunne ende med å ramme kunstnerne direkte. Det er ikke riktig at kunstordningen skal benyttes til å dekke et underskudd skapt av administrasjonen i biennalen.

Han stiller seg derfor tvilende til om kuratorene og ledelsen er de rette til å gi Oslo den ambisiøse kunstmønstringen byen fortjener.

Daglig leder i Oslobiennalen, Ole G. Slyngstadli, sier til Klassekampen at han aldri har ment å skylde på kunstnerne.

– Jeg er selvfølgelig ansvarlig for alle produksjonenes omfang og økonomistyring. Jeg vil på det sterkeste beklage overfor kunstnerne som har deltatt i Oslobiennalens første år, dersom dette kan oppfattes annerledes,.

 

Annonse
Annonse
Annonse