Annonse
Anleggsarbeidere jobber på baksiden av kunstverket «Fiskerne» av Pablo Picasso og Carl Nesjar. «Måkene» kan kun sees fra innsiden av bygget, og nye tegninger fra Team Urbis viser at dette kunstverket vil være lettere tilgjengelig for publikum dersom det plasseres i det nye regjeringskvartalet. Kunstverkene skal fjernes i løpet av sommeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Y-blokka

Kunstverket «Måken» skal bli synlig for alle

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Aftenposten presenterer i dag nye skisser for hvordan arkitektene i Team Urbis har tenkt at Pablo Picasso og Carl Nesjars kunstverk «Fiskerne» og «Måken» er tenkt plassert i det nye regjeringskvartalet.

Mens «Fiskerne» pryder Y-blokkas front og er godt synlig for offentligheten fra gateplan, må man inn bak lukkede dører for å se «Måken».

De nye tegningene viser at også «Måken» skal være synlig for alle og enhver - en beslutning som er tatt i samråd med KORO, som forvalter kunst i det offentlige rom, og Picassos arvinger. Planen er at verket skal henge i publikumsinngangen i det nye regjeringsbygget omtalt som A-bygget, og store glassvinduer skal sørge for god innsikt også fra utsiden. A-bygget skal bygges ved siden av Høyblokka.

Arvinger protesterer

Men et søksmål fra Nesjar og Viksjøs arvinger kan likevel sette en stopper for gjenbruk av kunstverkene. Arvingene mener de ikke har gitt sitt samtykke til at kunsten kan brukes på nytt. Saken kan få konsekvenser for rivingen av Y-blokka fordi et viktig premiss for rivningstillatelsen var at kunsten skulle gjenbrukes. Carls Nesjars datter, Gro Nesjar Greve, sa til NTB før helgen at «vi kommer til å bruke alle midler vi har, til å stanse rivingen».

– Vi registrerer at det er uenighet mellom Picassos arvinger og Nesjar og Viksjøs arvinger om det er mulig. Det ville være veldig synd dersom kunstverkene ikke kan gjøres tilgjengelig for alle i det nye regjeringskvartalet, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H) til Dagsavisen i dag.

Skal skjære ned kunstverk i juli

Astrup holder likevel fast ved at Y-blokka skal rives, og at arvingenes protester kommer lovlig sent.

Statsbygg beregner å være ferdig med nedskjæringen av kunstverkene i midten av juli. Verkene, som er sandblåst direkte på murveggen, skal oppbevares i spesialkonstruerte bokser frem til de skal monteres på nytt, opplyser Aftenposten.

Annonse
Annonse
Annonse