Annonse
Byutviklingsbyråd og MDG-politiker Arild Hermstad (bildet) er fornøyd med opprettelsen av Kunstnerboligforeningen og initiativer som kan bidra til å snu den uheldige utviklingen i boligmarkedet. Kunstnerboligforeningen er et samarbeidsprosjekt mellom mellom Unge Kunstneres Samfund (UKS) og Fragment arkitekter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kunstnere danner boligbyggelag for å hjelpe kapitalsvake

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det melder Aftenposten.

– Vi ønsker å ta opp arven fra Ekely og Trolltun. For kunstnere og andre kapitalsvake grupper er det veldig vanskelig å komme inn på boligmarkedet i dag. Tendensen har bare forsterket seg de siste årene, sier styreleder Steffen Håndlykken i Unge Kunstneres Samfund (UKS) til avisa.

Kunstnerboligforeningen som offisielt opprettes neste uke, er et samarbeidsprosjekt mellom UKS og Fragment arkitekter. Formålet er å bygge ikke-kommersielle boliger til kunstnere med langsiktig leiemodell, og forslaget til kunstnerboliger er tegnet av arkitekt Arild Eriksen. Styreleder Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere (NBK) blir en del av det nye boligbyggelagets styre.

Byrådet stiller seg positive

En tomt i Haslevangen i Hovinbyen er utpekt som område for de nye byggeplanene, og UKS har lenge vært i forhandlinger med Oslo byråd. Men i Oslo er det begrenset med kommunale tomter, og tomta i Hovinbyen fungerer for tiden som midlertidig brannstasjon. Til Aftenposten opplyser byrådet at tomta vil bli ledig tidligst i 2023, og at det er usikkerhet knyttet til tidsplanen.

Prisøkningen i boligmarkedet har gjort det vanskelig for mange grupper å skaffe bolig, påpeker byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) som kaller det «en uheldig utvikling». Han stiller seg positiv til opprettelsen til Kunstnerboligforeningen og initiativer som kan bidra til å snu trenden.

Byrådserklæringen for Oslo slår fast at byrådet vil legge til rette for 1000 nye boliger innenfor tredje boligsektor - folk som av ulike årsaker ikke har råd til å kjøpe bolig - innen utgangen av 2023. Byrådet utreder for tiden et pilotprosjekt med boligløsninger som skal gjøre det enklere for flere å komme seg på boligmarkedet.

Annonse
Annonse
Annonse