Annonse
Den tre meter høye bronsestatuen ble avduket i 1976 av kong Olav V foran Indekshuset i Oslo. Her sees sønnesønnen til Churchill, Sir Winston Churchill jr. som var tilstede sammen med sin kone. Foto: Paul Owesen / NTB / SCANPIX

Kunstner mener statuer symboliserer hvit overlegenhet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Søndag ble monumentet over slavehandler Edward Colton dyttet i elva i Bristol. Mandag startet en underskriftskampanje for å fjerne statuene av Ludvig Holberg og Winston Churchill i Oslo. Tirsdag ble kong Leopold løftet vekk fra pidestallen sin i Antwerpen. Onsdag hadde noen skrevet «rasist» på Oslos statue av Christian Kvart, skriver Klassekampen.

De som utsettes for rasisme, har rett til å bestemme at statuer skal fjernes, mener historiker Tore Linné Eriksen. Han mener at statuene applauderer hvit overlegenhet.

Per i dag har en underskriftskampanj for å fjerne statuene av Holberg og Churchill i Oslo blitt signert av 4284 personer. Initiativtaker Yasmin Zannachi påpeker at Churchill mente den hvite rasen var overlegen, og at Holberg investerte i slavehandel. «Det er uhørt at rasistiske hvite menn som synes det var greit å undertrykke svarte mennesker, så til de grader skal ha en plass i våre gater», skriver hun i oppropet.

– Disse statuene applauderer hvit overlegenhet. Å fjerne dem vil spare dem som har vært offer for den ideologien, fra å bli eksponert for dem, sier kunstner Melanie Kitti til Klassekampen. Hun er en av dem som har signert.

Historiker Tore Linné Eriksen mener at flere av statuene som nå løftes vekk fra pidestallene sine, i stedet hører hjemme på museum. Han mener det kan være et godt alternativ å samle problematiske statuer i et museum eller en park, slik man har gjort i New Delhi med monumenter over britiske militære fra kolonitida.

Men han er mer usikker på hvilken skjebne Churchill-statuen bør få.

– Den er tydelig knyttet til hans innsats under andre verdenskrig. Samtidig har man valgt å ikke føre opp en statue av Stalin, selv om Sovjetunionen bidro til frigjøringen av Norge, fordi man med god grunn legger vekt på andre sider av ham. Men skal man i Churchills tilfelle se bort fra at han var en av det forrige århundrets store krigsforbrytere, rasister og kolonialister? Hvis ofre for Churchills kolonialisme i Norge synes at den er provoserende, er det all grunn til å lytte til deres bekymringer, sier han til avisen.

 

Annonse
Annonse
Annonse