Annonse
Edvard Munch er den eneste norske kunstneren som har solgt mer kunst enn Bjarne Melgaard. Her er Melgaard på Munchmuseet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kunstmillionær får statsstøtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Landet mest suksessrike billedkunstner etter Munch, Bjarne Melgaard, har trolig solgt kunst for opptil 100 millioner, skriver Kapital. Nå er også han også innvilget 2,7 millioner kroner i lønn fra staten fordelt over 10 år.

Melgaard er kjent for å ha provosert med å bryte tabuer om dop, vold, mote og homoseksualitet i sin kunst. Det slår an nasjonalt og internasjonalt. Han ble skatteliknet for en inntekt på nesten seks millioner kroner i 2018.

Han har søkt Statens kunstnerstipend for etablerte kunstnere og fått positivt svar. Han vil motta 280 000 kroner fra staten fram til 2030.

Melgaard vil ikke kommentere

Melgaard vil ikke kommentere tildelingen overfor Kapital, men det vil seniorrådgiver Ken Stebergløkken i Kulturrådet. Han kan fortelle at det er kunstnerisk aktivitet og kvalitet det legges vekt på ved tildelingen, ikke behov. Begrunnelsen for tildeling av stipendene er unntatt offentlighet.

Han legger til at kunstnere må melde inn sin inntekt og om fem år blir støtten vurdert. Dersom en har tjent for mye, kan en miste stipendet.

Annonse
Annonse
Annonse