Nye Nasjonalmuseet under bygging.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kulturbygg forsinket av firma på randen til konkurs

Publisert: 29. januar 2020 kl 10.48
Oppdatert: 29. januar 2020 kl 10.57

Munchmuseet skulle etter planen åpne sommeren 2020, men i forrige uke kom meldingen om at åpningen er utsatt til høsten.

Også Nasjonalmuseets nyåpning på Vestbanetomta har varslet om forsinkelser – til våren 2021.

Økonomiske problemer

Begge forsinkelsene skyldes manglende leveranser av sikkerhetsdører bestilt fra Bodø-firmaet Rapp Bomek. Selskapet, som også har levert materiale til offshore-industrien, gikk på en økonomisk smell da oljekrisa inntraff i 2015-2016.

Til Klassekampen sier journalist Per Torbjørn Jystad i Avisa Nordland at kontrakten med Nasjonalmuseet var en stor opptur for Rapp Bomek. Jystad har fulgt selskapet tett i flere år.

Nytt selskap overtar driften

I løpet av høsten 2019 ble det varslet om store økonomiske utfordringer i Rapp Bomek. Før jul var selskapet på randen til konkurs. Denne uken kunne de likevel komme med en gladmelding: En løsning for å sikre videre drift er på plass, og et nytt selskap vil ta over drift, eiendeler og ansatte.

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Terje Bøe i Rapp Bomek har likevel valgt å si opp stillingen sin. Til Aftenposten sier han at planen er å ferdigstille begge leveransene i løpet av høsten 2020.

Mangler nesten 1000 dører

Leveransene til de to museene er ikke identiske:

– Av totalt 830 dører mangler cirka 30 komplette sikkerhets- og branndører. I tillegg mangler kompletteringer på om lag 60 dører, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Aftenposten.

Til Munchmuseet skal det leveres 36 spesialdører. Avtalen på kontrakten med Munchmuseet er på rundt 40 millioner kroner, mens Nasjonalmuseet har en kontrakt verdt 123 millioner kroner.

Ledige stillinger – kulturjobb