Nye Nasjonalmuseet under bygging.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kulturbygg forsinket av firma på randen til konkurs

Ine Schwebs
Publisert: 29. januar 2020 kl 10.48
Oppdatert: 29. januar 2020 kl 10.57

Munchmuseet skulle etter planen åpne sommeren 2020, men i forrige uke kom meldingen om at åpningen er utsatt til høsten.

Også Nasjonalmuseets nyåpning på Vestbanetomta har varslet om forsinkelser – til våren 2021.

Økonomiske problemer

Begge forsinkelsene skyldes manglende leveranser av sikkerhetsdører bestilt fra Bodø-firmaet Rapp Bomek. Selskapet, som også har levert materiale til offshore-industrien, gikk på en økonomisk smell da oljekrisa inntraff i 2015-2016.

Til Klassekampen sier journalist Per Torbjørn Jystad i Avisa Nordland at kontrakten med Nasjonalmuseet var en stor opptur for Rapp Bomek. Jystad har fulgt selskapet tett i flere år.

Nytt selskap overtar driften

I løpet av høsten 2019 ble det varslet om store økonomiske utfordringer i Rapp Bomek. Før jul var selskapet på randen til konkurs. Denne uken kunne de likevel komme med en gladmelding: En løsning for å sikre videre drift er på plass, og et nytt selskap vil ta over drift, eiendeler og ansatte.

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Terje Bøe i Rapp Bomek har likevel valgt å si opp stillingen sin. Til Aftenposten sier han at planen er å ferdigstille begge leveransene i løpet av høsten 2020.

Mangler nesten 1000 dører

Leveransene til de to museene er ikke identiske:

– Av totalt 830 dører mangler cirka 30 komplette sikkerhets- og branndører. I tillegg mangler kompletteringer på om lag 60 dører, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Aftenposten.

Til Munchmuseet skal det leveres 36 spesialdører. Avtalen på kontrakten med Munchmuseet er på rundt 40 millioner kroner, mens Nasjonalmuseet har en kontrakt verdt 123 millioner kroner.