Fotograf Morten Krogvold holdt tale til heder og ære for Carl Nesjar i forbindelse med den nye utstillingen på Kunstverket Galleri.

Foto

Ine Schwebs

Carl Nesjar trodde aldri regjeringen ville rive Y-blokka

– Det er bare terrorister som gjør sånt

Publisert: 7. februar 2020 kl 16.58
Oppdatert: 7. august 2020 kl 14.27

Kunstverket i Kirkegata var stappfullt av mennesker da galleriet åpnet dørene for å vise frem den nye utstillingen av Carl Nesjars verk torsdag kveld. 6. juli 2020 ville multikunstneren som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet som følge av debatten rundt Y-blokka, fylt 100 år.

– Det er i hvert fall fint at Carl ikke opplever rivingen av Y-blokka på sitt 100-årsjubileum. Det er en stor lykke, for Carl Nesjar kunne ikke forstå at dette kunne skje, sa Nesjars personlige venn, fotografen Morten Krogvold i åpningstalen til de over 300 oppmøtte.

Carl Nesjar døde 23. mai 2015, nesten 95 år gammel.

– Carl sa: De kan ikke gjøre det, det er bare Taliban som gjør sånt, det er ingen andre, gjenfortalte Krogvold.

Foto

Over 300 tok turen til Kunstverket Galleri torsdag kveld. (Foto: Ine Schwebs)

Glohet debatt

Sammen med Pablo Picasso utsmykket samtidskunstneren Carl Nesjar Y-blokka, tegnet av Erling Viksjø, som det nå er vedtatt at skal rives.

Utsmykkingen av Y-blokka og Høyblokka i regjeringskvartalet er i dag de mest omtalte arbeidene Nesjar signerte sammen med Picasso. Debatten rundt rivningsvedtaket har vært glohet: Kunstnere har tatt til orde for boikott, truet med lenkeaksjon, sendt inn klager og signert opprop.

Demonstranter har iherdig troppet opp drenert i gjenkjennelig oransje for å protestere mot vedtaket, uke etter uke.

Pyntet med søppel

Men beslutningen er tatt. Håpet om at saken skal få en annen slutt, er i ferd med å renne ut. Morten Krogvold fikk slippe inn i entréen til Y-blokka for å ta et portrettfoto som presenteres sammen med Nesjars kunst i utstillingen. Synet som møtte ham på innsiden av «Y», var ikke oppløftende.

Foto

Morten Krogvold fikk komme på innsiden av Y-blokka for å ta et siste portrettfoto. (Foto: Morten Krogvold / Kunstverket)

– Det var forferdelig trist. Det var søppel overalt. Det så ut som en rivningstomt, sier Krogvold.

– Det folk glemmer er at kunsten som henger på innsiden av Y-blokka er vel så viktig som fasaden. Det er fire etasjer med den beste kunsten vi har her til lands, og som aldri før har blitt tatt i. Carl sa selv at det ikke bare er å ta ned kunsten som henger på veggene uten at det går i tusen knas.

LES MER | Fotokunstner nektes adgang til Y-blokka

Lettere sagt enn gjort å bevare kunstverk

Både regjeringen og Statsbygg har understreket at kunsten skal bevares og få ny, sentral plassering. Det kan være enklere sagt enn gjort, mener Krogvold.

– Jeg vet det er et sjansespill, men vi får virkelig håpe de greier det. Men tenk hvis det går i tusen kans, da! utbryter han.

– Uansett blir det noe helt annet. Utsmykningen av bygget er Picassos gave til det norske folk, og han tok ikke et øre for det. Det er verdens største kunstner som ga det til oss, og så sier vi ‘fuck you’.

– Kunst er ikke viktig i Norge

Allerede i 2012 bestemte Stoltenberg-regjeringen at regjeringsbygningene skulle samlokaliseres ved Akersgata, men det var under Solberg at vedtaket om å rive Y-blokka ble tatt i 2014. Bystyret i Oslo, bestående av Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt, støtter vedtaket.

– Det er klart at de som er beslutningstagere vil skamme seg etter sin død. Det er ikke et eneste av deres argumenter som holder i forhold til kunsten, sier Krogvold.

– Det er det det koker ned til: Kunst er ikke viktig i Norge. Erna Solberg sin regjering mener at kunst ikke er viktig.

– Absurd

Kunstner-datter Gro Nesjar Greve var også til stede under åpningen.

Foto

Gro Nesjar Greve sammen med Morten Krogvold. (Foto: Ine Schwebs)

–  Jeg er jo vant til at pappa har stor appell, og det er klart det har vært mye mer i det siste med tanke på alt som har skjedd i saken om Y-blokka. Men jeg blir likevel nesten litt stum når jeg ser at så mange mennesker har møtt opp i dag, sier hun.

– Hva tenker du om at Morten Krogvold nå sier at han ikke ser noen vei tilbake?

– Jeg håper ikke Morten har rett, men det har han nok. Det er helt absurd.

Carl Nesjar 100 år
søn 20.02.2022 23:47

Utstillingen i Kunstverket Galleri fokuserer på Carl Nesjars grafiske produksjon fra tidlig 1990-tall og frem til seneste produksjon i 2014. I tillegg vises enkelte gouache-arbeider og de aller første arbeidene Nesjar produserte i sin karriere som grafiker.

Carl Nesjars produksjoner var mangfoldig: Han produserte både foto, film, maleri, skulpturer og grafikk. Nesjar blir regnet som en av etterkrigstidens viktigste samtidskunstnere her til lands.

Utstillingen presenterer også originale fotografier av Pablo Picasso og de to kunstnerne sammen. De to samarbeidet i en periode på 17 år, og er i senere tid aller mest kjent for utsmykningen av Y-blokka og Høyblokka i Regjeringskvartalet.

Utstillingen er åpen fra 06.02 – 01.03.

Kilde: Kunstverket