Annonse
Aksjonister lager en folkelenke fra Y-blokka til Stortinget mot rivingen av Y-blokka. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aksjonister i lenke fra Y-blokka til Stortinget

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Med taktfaste rop om å «La Y stå», sluttet mellom 100 og 200 mennesker seg til lenken av folk som med behørig avstand klarte å sno seg bort til Stortinget fra regjeringskvartalet.

SVs stortingsrepresentant Petter Eide møtte demonstrantene med løfter om å forsøke å få politikerne til å stanse rivingen. Tirsdag formiddag legger han fram et forslag for Stortinget om at rivingen settes i bero til tingretten har behandlet saken på slutten av sommeren

– Det er relativt meningsløst at de fortsetter å rive nå, sier Eide til NTB.

Behandles i august

Regjeringen besluttet i 2014 å rive bygningen, som ble skadd under bombeangrepet i 2011. Det endelige klarsignalet kom fra Oslo tingrett i april i år. Men beslutningen om å rive Y-blokka er samtidig stevnet inn for retten, og saken skal behandles først i august.

– Det handler også om respekten for domstolenes avgjørelse, sier Eide

Dagens demonstrasjon gikk fredelig for seg, i motsetning til en demonstrasjon i slutten av april. Den endte med forelegg til flere personer som hadde lenket seg fast, og som nektet å fjerne seg da politiet kom.

Picasso

Y-blokka inneholder murarbeider utført av Carl Nesjar etter tegninger fra Pablo Picasso. Riksantikvaren la opprinnelig til rette for å frede både Y-blokka og Høyblokka, men disse planene ble endret etter 22. juli 2011. Høyblokka skal etter planen gjøres om, mens Y-blokka skal rives.

Det eksisterer nå andre planer for å ta vare på kunstverkene og integrere dem i det nye regjeringskvartalet.

Annonse
Annonse
Annonse