Annonse
Gustav Vigeland, Mann og kvinne, 1901. Blekk på papir. Foto: Vigelandsmuseet
Gustav Vigeland, Mann og kvinne, 1901. Blekk på papir.  Foto: Vigelandsmuseet

Stiller ut Vigelands erotikk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Gustav Vigeland i brev til Sophus Larpent, 29. november 1901: 

«Når jeg herfra ser på Trondhjems domkirke, virker de restaurerte deler engstelige, små, pirkete. Jeg ser hender, som pusler og tusler og pusser. Her stikker vannspyerne ut som bare fan!»

Gustav Vigeland ville ha fylt 150 år i 2019, og jubileet er markert med en rekke utstillinger, arrangementer og publikasjoner.

Trondheim kunstmuseum feirer med å vise et bredt utvalg skisser, sammenstilt med sitater fra Vigelands brevutveksling med sin venn og mesen Sophus Larpent. I utstillingen presenteres Vigelands skarpe betraktninger om gotikkens kunst, restaureringsarbeidet ved Nidarosdomen, og ikke minst - hans erotiske tegninger.

Gustav Vigeland var tilknyttet restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen i tre perioder mellom 1897 og 1902. Oppdraget hans var å lage nye skulpturer i gotisk stil.

Dette ble en viktig inntektskilde for den unge kunstneren, men han gikk til arbeidet med blandede følelser. Å skape en bestemt stil, som i tillegg var så fjern fra hans egen, bød Vigeland imot. Tiden han brukte på dette hindret ham også i å lage egen kunst.

Likevel var Vigeland til tider dypt engasjert i restaureringsarbeidet. Han studerte gotikken grundig, blant annet på en lengre studiereise i England og Frankrike 1900-1901. I de mange brevene han sendte hjem til Larpent, forteller han om gotikkens kunst og arkitektur. Et stort antall tegninger ble etter hvert også sendt til Larpent; de forestilte verken katedraler eller gotiske skulpturer - men kvinner og menn i heftig elskov eller i øm, lidenskapelig omfavnelse.

Utstillingen er laget i samarbeid med Vigelandmuseet. Den åpner 12. oktober og avsluttes 8. mars 2019.

Annonse
Annonse
Annonse