Annonse
Magne Furholmen er Norges best betalte kunstner og hadde i fjor en nettoinntekt på over 13 millioner kroner. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Menn stikker av med kunstnermillioner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Avisa har studert inntektene til rundt 30 av landets mest profilerte kunstnere. De fant blant annet at bare fire av 17 kunstnere som tjente over en million, er kvinner. De ti kunstnerene som tjente mest i fjor, er alle menn.

Den kvinnelige kunstneren som tjener mest er Marianne Aulie som i fjor tjente 2,2 millioner i nettoinntekt. Hun er på 11. plass over landets best betalte kunstnere.

Millioner til menn

De andre tre kvinnelige kunstnerne står oppført med en nettoinntekt på så vidt over 1,5 millioner, mens de best betalte mannlige kunstnerne tjente langt mer. Magne Furuholmen tjente i fjor hele 13 millioner kroner i nettoinntekt, mens nummer to på inntektslisten, Ørnulf Opdahl, tjente 6,3 millioner.

Rapporten «Kunst i tall» som kom ut i fjor, viste at mannlige kunstnere står for 94 prosent av all andrehåndsomsetning av kunstverk. Rapporten ble utarbeidet av Rambøll på oppdrag fra Norsk kulturråd.

Annonse
Annonse
Annonse