Annonse
Minner kunstverket om Putin? Det mener flere internett-kommentatorer. Foto: Justin Sullivan / NTB scanpix

Mener gatekunstverk av Greta Thunberg ligner på Vladimir Putin

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Et gatekunstverk av klimaaktivisten Greta Thunberg har vakt stor oppsikt globalt. Flere synes maleriet ligner på den russiske presidenten Vladimir Putin.

Bildet av Thunberg er malt på en vegg i den amerikanske byen San Francisco med det verdenskjente slagordet: «Skolstrejk för klimatet».

Gatekunstportrettet er malt av den argentinske gatekunstneren Andres Iglesias under artistnavnet Cobre – det spanske ordet for kobber.

Kunstner tar klimaendringer på alvor

Artisten ble oppdaget av miljøorganisasjonen One Atmosphere for et år siden. De tok kontakt med Iglesias etter at han hadde malt et bilde av skuespilleren Robin Williams – også i San Francisco.

Organisasjonen håper Iglesias vil lage en serie av klimaaktivist-portretter, og sponser artisten med utgifter til maling.

«Klimaendringer er ekte,» sa Iglesias til SF Gate i en kommentar angående kunstverket. «Greta er fantastisk, og hun vet hva hun holder på med. Jeg håper at dette verket kan påvirke folk til å forstå hva vi gjør med verden,» sa kunstneren videre.

Samme ansiktstrekk

Gatekunst har alltid eksistert for å trekke folks oppmerksomhet, men i dette tilfellet har kunstverket vekket noen kanskje litt overraskende reaksjoner.

Donald Trump med Thunberg-utspill. (Foto: Skjermdump).

Internetts krasse kritikere mener nemlig at portrettet av Greta Thunberg ligner på den russiske presidenten Vladimir Putin.

Newsweek skriver: «Sammenligningene mellom Thunberg og Putin har sannsynligvis utspring i at begge individene deler kvaliteter som høye kinnben og har samme intense, blå øyne».

Sammenligningen er kanskje ekstra ironisk fordi de to personene er verdenskjent for ganske andre ting enn å dele politiske meninger.

Svarer presidenter med Twitter-bio

16 år gamle Greta Thunberg ble tidligere i år invitert til å snakke for det russiske parlamentet. «Jeg er sikker på at Greta er en veldig snill og ærlig jente, men voksne må gjøre alt i sin makt for å forhindre at tenåringer og barn blir bragt inn i ekstreme situasjoner,» sa Putin da.

Greta Thunberg svarer presienter ved å kopiere deres egne ord. (Foto: Skjermdump)

Thunberg endret da Twitter-bioen sin som et direkte svar på Putins kommentar: «En snill, men dårlig informert tenåring».

Samme metode brukte hun etter at USAs president Donald Trump tvitret følgende om Thunberg i forbindelse med talen hennes under FNs klimatoppmøte i New York i september: «Hun ser ut som en veldig lykkelig, ung jente som gleder seg til en lys og fantastisk fremtid. Så fint å se!»

Thunberg endret så bioen sin til «en veldig lykkelig jente som gleder seg til en lys og fantastisk fremtid». Grepet ble hyllet av flere i sosiale medier.

Annonse
Annonse
Annonse