Annonse
En kvinne poserer foran kunstverket "Le Minautore" av den tyrkiske kunstneren Fahrelnissa Zeid. Foto: Matt Dunham / NTB scanpix
Kunstsalg

Kvinners kunstverk øker mest i verdi

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Prisen på kunst signert av kvinner øker med 73 prosent fra første til andre gang de utlyses på auksjon, viser en rapport utført av det internasjonale aksjonshuset Sotheby’s.

Til sammenligning er økningen for kunst laget av menn bare på 8 prosent.

Når det gjelder det totale volumet på kunst, er det likevel fremdeles menn som dominerer. Rapporten har analysert salg av 63.000 kunstobjekter som ble solgt mellom 2012 og 2018, og kun 2.500 av objektene var signert av kvinner. Sammenlagt er altså 90 prosent av kunsten signert av menn.

Det er likevel oppsiktsvekkende at verdien på kunstverk signert av kvinner er sterkt økende.

– Bunnlinjen er at etterspørselen etter kvinnelig kunstnere er økende, sier leder for analysegruppen, Michael Klein, til The Art Newspaper som har omtalt rapporten.

I kategorien samtidskunst gjør kvinnene det aller best – hele 88 prosent bedre enn kunst signert av menn. I kategorien kunst laget før 1945 solgte de kvinnelige kunstverkene 31 prosent bedre.

– Man kan anta at markedsandelen mellom kvinnelige og mannlige kunstnere vil endre seg mer i løpet av det kommende tiåret, sier Klein.

Rekorden for en kvinnelig kunstner på auksjon tilhører avdøde Georgia O’Keefe. I 2014 ble et av hennes bilder solgt for 400 millioner kroner, ifølge kunst-avisa.

I Norge har kunstnere som Anna-Eva Bergmann og Charlotte Wankel gjort det sterkt i auksjonsmarkedet de siste årene, melder Kapital.

Annonse
Annonse
Annonse