Kulturpolitikk

Kulturminister Anette Trettebergstuen.

Trettebergstuen vil ha strømmetjenestene til å betale

Publisert Sist oppdatert

Anette Trettebergstuen lover nå å få strømmetjenestene til å betale. Hun er den femte kulturministeren som lover dette. De andre har feilet.

Det var under åpningstalen av Tromsø Internasjonale Filmfestival mandag at kulturminister Anette Trettebergstuen lovet at kulturdepartementet nå kommer med lovforslag om medfinansieringsplikt for internasjonale strømmetjenester.

– Som opposisjonspolitiker i snart 10 år har jeg etterlyst dette, og nå er det rett rundt hjørnet. Vi skal få de store internasjonale strømmeaktørene til å bidra til å skape norsk innhold. Det er på tide, sa hun blant annet under åpningstalen, ifølge Dagsavisen.

Det samme lovet kulturminister Abid Raja i sin åpningstale på fjorårets filmfestival i Tromsø. Og han var da den fjerde i rekken: Både Thorhild Widvey, Linda Hofstad Helleland og Trine Skei Grande hadde medfinansiering for strømmetjenestene på planen.

Lov om medfinansieringsplikt handler om at internasjonale strømmegiganter som Netflix, HBO og Disney må betale en andel av omsetningen til nasjonal filmproduksjon. EUs såkalte AMT-direktiv gir anledning til å innføre denne medfinansieringsplikten, som allerede er innført i flere europeiske land, ifølge Dagsavisen. Norsk filmbransje har i en årrekke etterlyst en slik ordning. En medfinansieringsplikt kan tilføre norsk film- og TV-produksjon opptil 100 millioner kroner i året, ifølge beregninger fra Norsk filminstitutt.

Powered by Labrador CMS