Kulturpolitikk

Trettebergstuen vil gi kunstnerne bedre økonomi

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) vil sørge for at kunstnere og kulturaktører får skikkelig betaling. Det haster. En arbeidsgruppe skal levere et forslag til forbedringer innen 1 april.

Publisert Sist oppdatert

­– Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, skriver Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Hun peker på at maktforholdene kan være skjeve når kunstnere og store statlige institusjoner går inn i lønnsforhandlinger. I tillegg er det ofte ulik praksis for honorering av kunstnere.

-Dette må vi gjøre noe med. Arbeidsgruppa skal hjelpe oss med å lage noen kjøreregler for hvordan kunstnere skal få rimelig betalt for arbeidet sitt, sier Trettebergstuen.

Arbeidsgruppen skal ledes av Stein Reegård, tidligere sjeføkonom i LO og ha følgende medlemmer: Ida Bringedal, direktør ved Haugar kunstmuseum; Maria Utsi, teaterviter, styreleder ved Beivvas Sami Teahter og nestleder i Norsk kulturråd; Nina Wester, regissør og dramatiker, tidligere teatersjef for Hålogaland Teater; Ande Somby, jurist ved Universitetet i Tromsø og medlem av utvalget for Statens kunstnerstipend: Ruben Steinum, daglig leder i Office for Contemporary Art og tidligere styreleder i Norske Billedkunstnere og Heidi Stavrum, professor i kulturstudier ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Det finnes en del veiledende regler på området, men de er ikke forpliktende for alle som henter inn kunstnere.

For noen år siden ble det foreslått at betingelsen for å få statsstøtte til aviser og tidsskrifter var at alle bidragsytere fikk honorar ut fra frilanssatsene. Da var det redaktører som sa rett ut at det ville bety kroken på døra for deres publikasjon.

På kulturfeltet er det et stort frivillig engasjement. Det er en del av problemet med å innføre forpliktende satser for honorering.

Det kan være utvalget anbefaler å skille mellom den profesjonelle og de frivillige deler av kulturen.

Kulturen lever av offentlig støtte og det en klarer å hente ut fra markedet. Det ingen grunn til å tro at den offentlige støtten vil øke framover. Det er også krevende å hente mer ut av markedet.

Skal honorarene øke til de kunstnerne som bidrar, blir det færre kunstnere som vil få oppdrag.

Powered by Labrador CMS