Foto

Grieghallen, der Bergen Nasjonale Opera holder til. Operaen er en av kulturinstitusjonene som trenger et løft på den offentlige finansieringssiden. Foto: Nina Aldin Thune / Wikipedia.

Tid for vern om kulturens institusjoner

Publisert: 16. august 2022 kl 13.37
Oppdatert: 16. august 2022 kl 13.37

Av Bernt Bauge, Musikkselskapet Harmonien, Eivind Gullberg-Jensen, Bergen Nasjonale Opera og Simon Kirkbride, Edvard Grieg Korene.­

Kjære kulturminister!

Det er nye tider for samfunnsmaskineriet Norge. Virkelighetens kjennsgjerninger siger gradvis innover oss. Økt inflasjon, økte renter, økte strømpriser og ditto økte forventninger om lønnsvekst for folk flest. Statsfinansene må strammes inn og oljepengebruken må ned, - alt for å unngå overoppheting av samfunnsøkonomien med risiko for forsterket pris- og lønnsspiral som naturlig konsekvens. Alt dette pepres vi med daglig både fra fagfolk og fra ansvarlig myndighetshold – og vi forstår det!

Og vi forstår, kjære kulturminister, at dette er et krevende farvann å manøvrere et nytt kulturbudsjett i.  Alle sektorer må bidra, også kulturen, hevdes det ganske sikkert rundt regjeringsbordet.

Men kulturbudsjettet utgjør stadig under 1 prosent av det samlede statsbudsjettet. Hurdalsplattformen lover at 1 prosent-målet skal nås. Skal denne ambisjonen nå måtte settes på vent fordi strømstøtte, sikkerhet og beredskap krever enorme ressurser samtidig som statsbudsjettet må strammes inn? Eller kan det være tenkbart å skjerme denne faktisk ganske beskjedne målsettingen fra finansdepartementets kuttlister?

Det er i denne krevende situasjonen tvingende nødvendig å trygge kulturens rammevilkår

En forsterket satsning på kultur vil neppe bidra til overoppheting av økonomien. For institusjonsfeltet handler det dessuten om å gjenvinne tapt terreng etter to tøffe korona-år og ikke minst gjenvinne handlingsrom etter åtte år med meningsløse ABE-kutt i rammetilskuddene. Og samtidig har vi også mistet gaveforsterkningsordningen. Vi står i fare for å spises opp innenfra. Vi krymper.

Det er i denne krevende situasjonen tvingende nødvendig å trygge kulturens rammevilkår. Kompetanse og kvalitet utvikles gjennom langsiktig arbeid under forutsigbare rammer. Det burde derfor være mulig å oppnå allmenn aksept for rimeligheten i å prioritere en videreutvikling av denne samfunnssektoren – som ble «ofret» først og lengst stengt ned under pandemien. 

Institusjonene er og forblir kulturlivets ryggrad. Vitale og sterke institusjoner er en forutsetning for et levende og dynamisk kulturliv over hele landet. Så også i kulturbyen Bergen. Byens ledende musikkinstitusjoner. Musikkselskapet Harmonien, Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg Korene er alle underfinansierte og trenger nå et sterkt og reelt løft på den offentlige finansieringssiden. 

Vi heier og håper på deg, kulturminister, i de budsjettkamper som nå utkjempes i regjeringskontorene. Det står om vern av viktige samfunnsverdier!