Kulturpolitikk

Norsk musikkråd: – Budsjettforslaget er med stor vilje, men med liten evne

Norsk musikkråds forventninger til kulturbudsjettet har sjelden vært lavere enn i år. De mener budsjettet ble noe bedre enn fryktet, men svakere enn nødvendig.

Publisert Sist oppdatert

– I forkant av budsjettet hadde regjeringen gjort det klart at kulturens løfter i Hurdalsplattformen blir utsatt fordi vi står i en tid med kriser og høy inflasjon. Kulturministerens hjertesak, et nytt kulturløft hvor én prosent av statsbudsjettet går til kultur, ble dermed avlyst inntil videre, skriver Bjørgulv Vinje Borgundvåg, styreleder for Norsk musikkråd i en e-post til KulturPlot.

– Regjeringen varslet at her blir det intet nytt å melde, fordi handlingsrommet i budsjettet var borte. Fasiten viser seg snarere at kulturlivet nok engang er nedprioritert. Det holder ikke med ambisiøse mål om et kulturliv for alle, når tiltakene blir forbeholdt de få, oppsummerer Vinje Borgundvåg.

Han poengterer at det legges opp til økte skatter og avgifter, blant annet for å dempe inflasjonen, men at dette nulles langt på vei ut av effekten fra den økte pengebruken, ifølge finansdepartementet. Det er med andre ord et handlingsrom i budsjettet, men pengene går til tiltak som lavere dieselavgift fremfor et kulturliv som sliter i motbakke.

Passive til skadelige øvingslokaler

Etter to år med pandemi er kulturlivet svekket, men løsningen blir å utrede og vente på svar. Borgundvaag mener at vi allerede nå vet nok til å handle:

– Gjennom pandemien mistet 12.000 barn og unge kulturtilbud som kor, korps, kulturskole. Ferske tall fra Ungdata viser at barn- og unges kulturtilbud er hardt rammet, med om lag halvparten av det totale frafallet fra organiserte fritidsaktiviteter, sier Vinje Borgundvåg.

Over hele landet er det behov for midler til oppussing og bygging av lokaler for frivillighet og kultur, som øvingsrom for kor, korps og band. I følge Borgundvaag er dette den viktigste arbeidsbetingelsen for musikklivet som regjeringen kunne tatt tak i nå.

Han påpeker at det mangler initiativ i budsjettet til å gjøre noe med dette. Men Regjeringen skal bruke 20 millioner i nye midler til barn og unge som trenger ski, skateboard, telt, turutstyr og baller. Ordningen er på totalt 664 millioner, og benyttes også til å dekke kostander for deltakelse i fritidsaktiviteter, gratis ferietilbud, fritidsklubber og ungdomsloser for å bidra til å fullføre utdanningsløp.

– Det er fint med enda mer til sportsutstyr og tiltak som formidling av sommerjobber, men nøkkelutfordringen en samlet frivillighet har pekt på er tilgang på gode og egnede lokaler for kultur. Vi ser ingen nye grep i kulturbudsjettet for å sikre dette til neste år, verken finansielt eller strukturelt.

Ifølge musikkrådets kartlegginger utgjør uegnede lokaler så mye som 8 av 10 av alle musikkøverom som er i bruk. Dette er skadelig for både helsen og for rekrutteringen til feltet, ifølge Borgundvaag.

Powered by Labrador CMS