Kulturpolitikk

Kulturminister Abid Raja presenterte sin plan for gjenåpning av kulturlivet onsdag.

Veien mot store arrangementer i sommer

Kulturminister Abid Raja presenterte sin gjenåpningsplan for kulturlivet onsdag. – Et skritt i riktig retning, sier Creo-lederen, som reagerer på Oslos gjenåpningsplan.

Publisert Sist oppdatert

Store arrangementer, med tusenvis av tilskuere kan bli en realitet allerede i sommer. Det kom frem da kulturminister Abid Raja presenterte regjeringens gjenåpningsplan for kulturlivet, med tanke på utendørs arrangementer i sommer.

Creo-leder Hans Ole Rian kaller planen "et skritt i riktig retning".

– Mitt første inntrykk er at dette er et bra skritt i riktig retning. Men dette må følges opp av robuste, tilpassede og ikke minst langvarige kompensasjonsordninger. Så forventer jeg noe av det samme på innendørsarrangementene, sier han til KulturPlot.

Foto Creo-leder Hans Ole Rian kaller Rajas plan "et skritt i riktig retning", men er skeptisk til Oslos plan. Foto: Ihne Pedersen.

Men Rian reagerer på at det ikke vil bli rom for mer enn 20 tilskuere i Oslo, når kulturarrangementer vurderes gjenåpnet fra og med 20. mai.

– Det er merkelig at det kun kan samles 20 stykker i Oslo konserthus, Operaen og i Folketeatret, der kapasiteten er langt over 1000 stykker, mens det kan samles flere hundre i butikker og kjøpesentra.

Vaksinesertifikater

Da regjeringen presenterte sine planer for gjenåpning onsdag, skjedde dette med et bakteppe av nedgang i smitte, færre antall innleggelser og stadig flere vaksinerte.

Stikkordet var vaksinesertifikat. Dette "koronapasset" skal hjelpe vaksinerte, personer som kan vise negativt koronatest og personer som har hatt covid-19 i løpet av de siste 6 månedene med lettelser. Regjeringen og helsemyndighetene kunne fortelle at dette sertifikatet er langt fra ferdig utviklet. Faktisk er vi på første trinn i utviklingen av passet, der alle har mulighet til å sjekke sin egen status på Helse Norge. Målet er at sertifikatet skal være klart i slutten av juni, samtidig med innføringen av EUs sertifikat. En QR-kode skal sørge for at passet skal kunne brukes i Europa.

– Vi er i rute for ytterligere gjenåpning i slutten av mai, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen. Hun fortalte videre at sertifikatet skal dokumentere hvem vi er, smittestatus, covid-historikk og vaksinestatus.

Foto – Vi er i rute for ytterligere gjenåpning i slutten av mai, sa Erna Solberg på pressekonferansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

– Når vi åpner grensene igjen må vi ha et system vi kan stole på. Dersom andre land kan viser til en aller annen form for sertifisering allerede før EU er klare, vil vi også vurdere disse sertifikatene, sa hun.

Sertifikatet skal kunne brukes på cruisereiser, pakketurer, til festivaler, konserter og andre arrangementer utover sommeren.

Større festivalarrangementer utendørs i sommer

Kulturminister Abid Raja presenterte arbeidet som den såkalte "Sommergruppa" har jobbet med. Der har arrangører deltatt, og gruppen ble ledet av Frank Nes, daglig leder i Bergen Live.

Raja kunne fortelle at det vil bli store utendørsarrangementer i sommer, og at det skal åpnes opp for disse gradvis. Koronasertifikatet blir igjen sentralt.

– Vi åpner opp for arrangementer som tester publikum som skal inn, eller som kan vise koronapass. Vi gjør det som de profesjonelle aktørene selv har etterlyst, sa Raja.

Raja presenterte et komplisert trinnsystem, der det gradvis blir åpnet for større arrangementer. Fra og med neste trinn, trinn 2, blir det rom for opptil 1000 tilskuere, dersom man kan vise pass og arrangør kan plassere folk på faste, anviste plasser. Trinn 3 åpnet for 2000 personer, mens man i trinn 4 kan slippe inn opptil 10.000 personer.

HER KAN DU SE DETALJENE I RAJAS TRINNSYSTEM

– Det er stor usikkerhet knyttet til denne planen. Vi tar til oss erfaringer underveis, sa Raja. Han presiserte at de jobber med løsninger for innendørs arrangementer nå, men at disse ikke er klare ennå.

Norge vil altså legge seg på omtrent samme nivå som i Danmark, der VG skrev at man tirsdag la frem en plan om maksimalt 2.000 publikummere på store utendørsarrangementer og festivaler frem til 1. august og 5000 etter. Dette gjelder de største musikkfestivalene, spel og på idrettssiden: Norway Cup. Raja holder dermed sitt løfte om at bransjen ville få et svar i løpet av første halvdel av mai.

I revidert nasjonalbudsjett vil det bli økte økonomiske stimuli til arrangører.

20 personer i Oslo, i første omgang

I Oslo hadde byråd Raymond Johansen mer edruelige planer. Johansen presenterte en gjenåpningsplan der bare deler av trinn 2 blir gjenomført: butikker og kjøpesentra åpner torsdag, mens barnehager og grunnskole settes til gult nivå fra 10. mai. Fra 20. mai vurderes også åpning av kino, teatre og konsertsteder – i første omgang med maksimalt 20 tilskuere, med faste anviste plasser.

– Kultur gir oss god livskvalitet og gode opplevelser. Kulturlivet representerer også en viktig del av næringslivet, sa Johansen på pressekonferansen.

Foto Byrådsleder Raymond Johansen åpner kulturlivet i Oslo skritt for skritt. Kun 20 personer innendørs vurderes fra 20. mai. Foto: Berit Roald / NTB.

Viser utviklingen seg positiv, kan restauranter og utesteder forberede seg for gradvis gjenåpning i ukene fremover. Kravet om enmeteren gjelder fortsatt innendørs, men det anbefales at man holder to meters avstand. Alle ansatte skal bruke munnbind.

– Å åpne for 20 personer er bedre enn ingenting. Det kommer mange store oppsetninger til høsten. Vi åpner skritt for skritt, og dette er starten for gjenåpningen av kulturlivet. Selv om butikkene åpner, er det også skjerpede krav for dem, sa han.

Er koronapass urettferdig?

Motstandere mot vaksinepass løfter frem argumenter som urettferdighet, forskjellsbehandling og diskriminering. Dette er gyldige og redelige innvendinger, mener Creo-leder Rian. Likevel synes han slike argumenter blir tomme i et samfunn hvor smittevernstiltakene allerede rammer forskjellig og som hele veien har straffet noen, mer enn andre.

– Smittevernstiltakene er verken bygget på rettferdighet eller likhet. De har ulike effekter, avhengig av alder, livssituasjon, bransje og ikke minst, nettverk. I Koronakommisjonens ferskeste rapport kommer det fram regjeringen har gitt etter for press fra interesseorganisasjoner, og tillat unntak fra smittevernstiltak som ellers gjelder resten av samfunnet. Tidligere i år avslørte Aftenposten at regjering har latt Norsk Industri definere karanteneregler for arbeidsinnvandrere. Det gir kanskje svar på hvorfor varehus som IKEA får ha tusenvis av kunder i sine bygg, mens konserthusene får beinharde reguleringer i regjeringens gjenåpningsplan, poenterer Rian.

Kultur er næring

Da Thorild Widvey ble kulturminister var et av poengene at «kulturlivet må forstå at de er næring». Vel, kulturlivet og bransjen har alltid skjønt det, men det virker ikke som om kulturdepartementet gjør det, etter snart åtte år med blå ministre, påpeker Rian. I så fall, ville det vel vært likhet mellom konsertlokaler og varehus?

– Kulturlivet er næring, og nettopp derfor er sektoren like avhengig av publikum, som IKEA er av kunder. Koronapass gir kulturlivet mulighet til å bygge seg opp igjen og skape kultur, men også arbeidsplasser og inntekt. Når det gjelder rettferdighet må vi være rausere med våre naboer. «Om jeg ikke jeg får lov, skal ikke du få lov», er en form for grunnleggende rettferdighet, men det er først og fremst et unyansert ultimatum. Det norske sosialdemokratiet er bygget opp av idéen om fellesskap. Vi ofrer noe for å dra hverandre opp. Norge trenger en form for vaksinepass for å kunne gå en lysere fremtid i møte, avslutter Creo-sjefen.

Powered by Labrador CMS