Annonse
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Varsler strømmeavgift

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Ved åpningskonferansen på Tromsø Internasjonal Filmfestival mandag, varslet kulturminister Abid Raja at han i løpet av 2021 sender ut høringsnotat om medfinansiering for internasjonale strømmetjenester, skriver Dagsavisen.

Dermed vil Netflix, HBO, Disney+ og andre internasjonale strømmetjenester måtte betale en del av omsetningen i avgift som går til å finansiere norsk film- og TV-produksjon.

– Når internasjonale strømmetjenester spiser store deler av det norske markedet, er det rett og rimelig at disse tilbyderne også bidrar tilbake til det markedet de opererer i, sa Raja i åpningskonferansen på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Dette har også vært varslet i statsbudsjettet både for 2020 og 2021, men Raja sier de har blitt forsinket i dette arbeidet på grunn av pandemien.

Norsk filmbransje har lenge etterlyst et initiativ fra kulturdepartementet for å kreve lokal produksjonsavgift av internasjonale strømmetjenester. Slike strømmeavgifter er innført i en rekke andre europeiske land, og kan gi inntil 100 millioner kroner til norsk filmproduksjon årlig, anslo Norsk Filminstitutt (NFI) i en rapport allerede i 2017.

– Vi har i mange år etterspurt en medfinansieringsløsning, og har ventet utålmodig på dette siden filmforliket i Stortinget i 2015. Kulturministeren sa i dag at departementet vil legge fram et høringsnotat i saken i 2021. Det er bra, men en for svak ambisjon, mener Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen.

Hun mener Raja nå må sette fullt trøkk på saken og få den ut på høring i første halvår.

Annonse
Annonse
Annonse