Annonse
Sylvi Listhaug mener det er synd at kulturlivet er så hårsåre at det ikke er mulig å diskutere hva offentlige midler skal gå til. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sylvi Listhaug

– Trist at folk i kulturlivet er så hårsåre

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter Listhaugs uttalelser om at kompensasjonsordningen for kulturlivet er urimelig, reagerer nå flere i bransjen.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører mener Listhaug sparker på et felt som ligger nede og har blødd i et år. Hun mener det er litt på fallende at det er en aspirerende Frp-leder som går ut med dette, og mener utspillet vitner om et markeringsbehov. Spesielt siden Listhaug selv har vært med på å stemme for krisepakkene – både sammen med opposisjonspartiene og regjeringen.

Overfor NRK bekrefter Listhaug at Frp har stemt for de ulike støtteordningene til kultursektoren. Men sier til Aftenposten at grunnen til at hun går imot dem nå er fordi Frp nå ikke skal inngå noen forlik om krisepakken, og derfor kan fremme de forslagene de mener er riktige.

Nestleder i kunstnerorganisasjonen Creo, Anders Hovind, sier til VG at han synes det er vanskelig å ta utspillet alvorlig.

– Jeg opplever egentlig utspillet som et forsøk på å posisjonere seg foran valget av ny leder. Faktumet er at hun har vært med på å stemme frem pakkene og selv er ansvarlig, så det er nesten vanskelig å ta utspillet alvorlig, sier han.

Han mener Listhaug ikke forstår hvilken verdiskaping som ligger i kulturlivet, og poengterer at sektoren omsetter for nær 60 milliarder årlig.

Ruben Steinum, styreleder i Norske Billedkunstnere, mener Listhaugs utspill viser at hun har manglende innsikt i hvordan koronaen har rammet kunst og kultur og kaller utspillet usaklig.

– Det er også påfallende at hun går løs på enkeltkunstnere fra en yrkesgruppe som preges av lav inntekt og fravær av sosiale sikkerhetsnett, samtidig som hun ikke har villet stille krav til bedrifter om utbytteforbud, sier han til VG.

Som svar på kritikken kaller Sylvi Listhaug folk i kulturlivet for hårsåre, og sier det er trist at det ikke er mulig å diskutere hva offentlige midler skal gå til.

Argumentet om at bransjen sliter er ikke godt nok for at de skal få beholde kompensasjonsordningen de har i dag, mener hun.

Annonse
Annonse
Annonse