Annonse
Leder i Creo, Hans Ole Rian mener kulturminister Abid Q. Raja og kulturdepartementet har brutt løftet om å ta med kulturlivet på planleggingen av gjenåpningen av kulturlivet. Foto: Ihne Pedersen
Creo-leder Hans Ole Rian

– Raja har brutt løftet sitt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Leder i kunstnerorganisasjonen Creo, Hans Ole Rian mener at kulturminister Abid Raja har brutt løftet sitt om å ta kulturlivet med på råd i planleggingen med å gjenåpne kulturlivet.

Han sier derfor til Dagsavisen at han ikke har særlig tro på den varslende gjenåpningsplanen som trolig blir ferdig denne uka.

Planen som skulle vært klar 15. februar, men som er blitt forsinket, er utarbeidet av Kulturrådet og Norsk filminstitutt (NFI) som har hatt ansvar for å innhente innspill fra kulturbransjen.

Rian har lenge vært kritisk til samarbeidet som hittil har foregått mellom kulturlivet og Kulturdepartementet under koronapandemien.

– Altfor ofte har vi ikke blitt involvert i arbeidet med forskrifter, kompensasjonsordninger og tiltak, med det resultatet at større eller mindre deler av dem har vært unødvendig uklare, upresise og dessverre ofte også har vært dårlig forklart og kommunisert til bransjen, skriver Rian i en e-post til Dagsavisen.

Rian mener at det at de ikke har fått være med på å legge planen for gjenåpningen i større grad, er nok et eksempel på at myndighetene ikke ønsker å ta i bruke den kompetansen som finnes i organisasjonene.

Kulturminister Abid Q. Raja kjenner seg derimot ikke igjen i kritikken fra Creo.

Han sier til Dagsavisen at Kulturdepartemenet har forsøkt å involvere kulturbransjen når det har vært mulig gjennom innspillsmøter og underveis i høringsprosesser. Han mener de helt siden krisen rammet i mars 2020 har vært lydhøre og justert støtteordningene slik at de best mulig har imøtekommet kulturbransjens behov.

Han legger til at innspillene fra kulturlivet er viktige bidrag til utformingen av kulturpolitikken og mener at departementet legger opp til bred involvering av kultursektoren i arbeidet med å legge til rette for at kulturlivet kan vende tilbake etter koronakrisen.

Annonse
Annonse
Annonse