Kulturpolitikk

Tone Østerdal mener myndighetene må gi kulturlivet langsiktighet.

– Nå haster det med dialog

Det er fremdeles usikkert om kulturlivet kan åpne for fullt til sommeren. Norske konsertarrangører krever forutsigbarhet.

Publisert Sist oppdatert

Flere kulturaktører har ventet i spenning på hvordan stimuleringsordningen for kulturlivet vil se ut når den overføres til 2021.

Under en pressekonferanse tirsdag kunne kulturminister Abid Raja (V)fortelle at ordningen vil forlenges frem mot sommeren, noe han til VG beskrev som en «forsiktig gjenåpning». For mens omtrent alt av kulturliv har vært stengt ned siden før jul, skal det nå åpnes for at kulturelle arrangementer så smått kan komme i gang igjen – først og femst innenfor egne kommunegrenser.

For første halvdel av 2021 har regjeringen satt av 1.065 millioner kroner til stimuleringsordningen for kultursektoren. Forskriftener sendt ut til kulturlivet på høring med frist torsdag denne uken.

Haster med dialog

Daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører (NKA) mener stimuleringsordningen er «vel og bra», men savner likevel klare svar på hvordan regjeringen har tenkt å ivareta de store kulturnæringsaktørene.

Nå haster det med dialog mellom kulturaktører og myndighetene, mener hun.

Vi trenger klarhet i hva slags økonomiske ordninger som vil ligge til grunn dersom større arrangementer ikke blir mulig sommeren 2021

– Flertallet av de store festivalene planlegger ut fra å skulle gjennomføre med noe tilnærmet full kapasitet i 2021. De har med seg artister og solgte billetter fra den avlyste festivalsommeren i 2020, og har både booket nye artister og solgt flere billetter siden da. Derfor haster det med å få myndighetene med på en dialog om hva som skal være parameterne for at vi skal kunne gjennomføre store publikumsarrangementer igjen, sier Østerdal til KulturPlot.

Flere av landets største festivaler som Øyafestivalen, Tons of Rock og Bergenfest planlegger for fullt program sommeren 2021. Foreløpig er det fremdeles usikkert om de faktisk kan gjennomføre.

– Videre trenger vi klarhet i hva slags økonomiske ordninger som vil ligge til grunn dersom større arrangementer ikke blir mulig sommeren 2021, påpeker Østerdal som mener kulturlivet trenger et klart og langsiktig rammeverk.

– Forspiller muligheten til å levere veikart

Også opposisjonen har kritisert regjeringen for ikke å være tydelige nok.

– Kulturministeren forspiller muligheten til å levere et veikart med ulike scenarioer, der kulturlivet kunne visst hva de skulle forholdt seg til, gitt at vi enten åpner opp, eller får nye nedstengninger. Nå overlater han alt til aktører som ikke vet hva de kan forvente seg, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) til VG.

Powered by Labrador CMS