Kulturpolitikk

Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.

Møtes med skyhøye krav

Publisert Sist oppdatert

Kulturlivets aktører har høye forventinger – og krav – til Norges nye kulturminister, Anette Trettebergstuen.

Ap-politikeren er ifølge Klassekampen den mest erfarne kulturpolitikeren på Stortinget, med seks års fartstid fra familie- og kulturkomiteen.

Med henne har kulturlivet fått en minister som kjenner alle saksfelt og er på fornavn med sentrale nøkkelspillere, skriver de. Det gjør at forventningene er skyhøye.

– Vi har høye forventninger. Ikke minst til at hun skal snakke med aktørene i kulturfeltet og lytte til våre innspill om prioriteringer og behov, sier Hans Ole Rian, leder av Norges største kunstnerforening, Creo.

Også Dramatikerforbundet og Norsk filmforbund uttaler til avisa at de forventer mye av Anette Trettebergstuen som kulturminister.

Liv Ramskjær, generalsekretær i Museumsforbundet, sier at Trettebergstuen har et veldig godt utgangspunkt for å gjøre en god jobb som kulturminister.

– Vi vet hun er veldig opptatt av likestilling og mangfold, og på dette området har museumsfeltet mye å bidra med. Blant annet lover den nye regjeringen å løfte fram kultur og språk. Her står museene klare til å spille en sentral rolle, sier hun.

Onsdag ble regjeringsplattformen til Ap og Sp lagt frem, og kulturpolitikken har fått mye ros.

Men i plattformen står det for lite om hva som skal være museenes rolle, synes Ramskjær.

– Jeg håper Anette kan ta med i programmet at museene skal styrkes, med vekt på formidling og faglig utvikling i tråd med museumsmeldingen fra i fjor. Dette har nok druknet litt i plattformen, sier hun til Klassekampen.

Én prosent til kultur

Onsdag la den nye regjeringen frem plattformen for sin politikk. Der kom det blant annet frem at Ap og Sp gradvis vil øke kulturens andel av statsbudsjettet til én prosent.

Det samme løftet ga den rødgrønne regjeringen i sin tid, noe daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) akkurat rakk å innfri i det siste rødgrønne statsbudsjettet før Solberg-regjeringen tok over i 2013.

– Vi klarte det gjennom de åtte årene. Dette er et mål som ikke er tidfestet, så det må ses i sammenheng med andre viktige mål, men vi mener det er viktig å ha mål som vi strekker oss mot, har Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalt til NTB.

Flere aktører i kulturbransjen har allerede kommet med kommentarer til Hurdalsplattformen, og det har vært mye positive tilbakemeldinger.

Spesielt løftet om én prosent er gledelig for mange.

Leder i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, mener blant annet at den nye regjeringens plattform er et løft for litteratur og lesing, Creo-ledeen har uttalt at den viser et tydelig retningsskifte i norsk politikk, mens daglig leder i Kulturrom, Karen Sofie Sørensen, sier at Hurdalsplattformen sender noen viktige signaler om fremtidige satsinger.

Powered by Labrador CMS